Vegansk influencer tros ha svultit till döds

publicerad 8 augusti 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den veganska 39-åriga influencern Zhanna Samsonova D’Art avled plötsligt under juli. Enligt vänner hade hon enbart ätit frukt de senaste sju åren och de är övertygade att hon avlidit av svält på grund av sin råa, veganska diet.

Den ryskfödda influencern bodde i sydöstra Asien sedan en tid tillbaka där hon förespråkade en strikt, rå vegandiet till sina miljoner följare på sociala medier. För några månader sedan började hon må dåligt och den 21 juli avled hon plötsligt, rapporterar New York Post.

39-åringen ska de senaste åren ha ätit en helt vegetarisk diet med frukter och grönsaker samt solrosfrön. Hennes vänner menar dock att dieten var mer strikt än så och att hon enbart ätit jackfrukt och durianfrukt, som är känd för att lukta väldigt illa, de senaste sju åren.

Jag äter enkel mat, även om jag har mycket erfarenhet som raw food-kock. Jag älskar att skapa mina egna recept och inspirera människor att äta hälsosammare“, skrev influencern tidigare.

Dödsorsaken är inte fastställd, men enligt hennes moder ska ha hon ha fått en “kolera-liknande infektion”. Hennes vänner är dock övertygade om att hon avlidit på grund av sin diet.

Du behöver inte vara läkare för att förstå vad detta kommer att leda till, säger en vän till D’Art.

En annan vän vittnar om att hon “smälte” framför ögonen på dem och att hennes kropp såg ut att ha “torterats av idioti”.

Zhannas stagnation fick henne att smälta inför våra ögon, men hon trodde att allt var bra. Bara hennes ögon, glada ögon och underbara hår kompenserade för den fruktansvärda synen av en kropp som torterats av idioti, säger en annan vän. Förlåt mig om det låter hårt.

Trots influencerns plötsliga dödsfall vägrar åtskilliga av hennes följare på sociala medier tro att det var hennes diet som slutligen dödade henne, utan att det var en följd av kemikalier i frukterna hon åt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!