Vart fjärde barn rör sig inte på fritiden

publicerad 29 september 2022
- av Sofie Persson
1000 föräldrar har svarat på enkät om sina barns fritidsaktiviteter.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Omkring 25 procent av Sveriges barn saknar en aktiv fritidsaktivitet. Det motsvarar cirka 530 000 barn.

Stillasittande är ett hot mot folkhälsan och ett utbrett samhällsproblem i alla åldrar, säger Peter Hodor, vid Svenska Bowlingförbundet. 

Vart fjärde barn i Sverige saknar en rörlig fritidsaktivitet, visar en ny Sifoundersökning som Svenska Bowlingförbundet gjort. Undersökningen omfattade 1000 föräldrar till barn i åldern 0–17 år som besvarade en enkät under perioden 25 maj–3 juni 2022.

Stillasittande är ett hot mot folkhälsan och ett utbrett samhällsproblem i alla åldrar. Vi inom idrotten har ett ansvar för att hjälpa fler att få tillgång till den rörelse och gemenskap som föreningslivet kan ge, säger Peter Hodor, generalsekreterare på Svenska Bowlingförbundet.

I Sverige finns omkring 2,1 miljoner barn och undersökningen visar att ungefär 530 000 av dessa inte har någon rörlig fritidsaktivitet. Enligt Hodor kan det vara svårt att som förälder hitta en lämplig aktivitet för sitt barn, men att en viktig utgångspunkt är att man ska kunna kombinera den med att träffa kompisar och ha roligt.

Ibland är det svårt för föräldrar att hitta en aktivitet som passar just deras barn. Därför vill vi öppna dörrar till rörelse och gemenskap, särskilt för den som inte har hittat sin plats i andra idrottssammanhang. En viktig nyckel är att erbjuda möjligheten att utvecklas i sin egen takt, och att kombinera rörelse med att ha roligt och träffa kompisar, säger Hodor.

Sifoundersökningen

Fråga: Hur många gånger i veckan deltar ditt/dina barn i en organiserad fritidsaktivitet som innefattar rörelse?

Svar Procent
0 25
1 15
2 19
3 17
4 10
5 eller fler 14
Tveksam, vet ej 1

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!