Varning för förtjockningsmedlet karragenan

publicerad 18 augusti 2020
- av Sofie Persson

Det vanligt förekommande förtjockningsmedlet karragenan kan orsaka skada på din tarmflora.

Livsmedelstillsatsen karragenan kommer från en rödalg som kallas Chondrus crispus (karragentång). Den blev införd i livsmedelsindustrin på 1930-talet och är en populär ingrediens att tillsätta i livsmedel som ett förtjockningsmedel. Syftet är då att förbättra strukturen och lösligheten av andra ingredienser. Den här produkten har dock visat sig påverka tarmfloran negativt och i sin tur försvaga kroppens immunförsvar.

Den kemiska strukturen av karragenan kan innehålla upp till 40 procent svavelföreningar. På grund av detta är den nedbrutna formen av tillsatsen inte tillåten för användning inom livsmedelsindustrin eftersom den har kända inflammatoriska effekter i djurförsök. När den naturliga formen bryts ned, till exempel genom kontakt med syra, blir svavelkomponenten av tillsatsen instabil och reaktiv.

Vissa undrar att om en syra kan förändra den naturliga formen av karragenan så att det blir reaktiv, skulle då inte magsyran framkalla denna effekt? Det är en viktig fråga som många tycker att den amerikanska Food and Drug Administration (FDA) redan borde ha besvarat, något de inte har. Karragenan har också angetts som en substans som i allmänhet betraktas som säker (GRAS), sedan 1973.

Karragenan försvagar immunförsvaret

Även andra biologiska mekanismer i kroppen kan störas av karragenan som till exempel regleringen av bland annat insulin och andra immunförsvarsrelaterade funktioner.

Karragenan liknar en naturligt förekommande sulfatförening i våra kroppar som arbetar med enzymfunktioner i våra tarmar. Med tillskott av karragenan kan normal cellfunktion och reglering ändras när normal aktivitet av våra egna enzymer blir hämmade.

Möjligen på grund av sin höga reaktivitet, kan karragenan störa ett friskt immunsvar genom att förändra kroppens naturliga försvar med antikroppar. Antikroppar skickar varningssignaler till vårt immunförsvar om en främmande inkräktare har tagit sig in. En ohälsosam immunrespons kan leda till inflammation i mag-tarmkanalen och förorsaka en mängd problem.

Karragenan förändrar tarmfloran

På grund av variationer i människors tarmflora, eller bakterier som finns naturligt i tarmen, tror forskarna att tillsatsen karragenan kan orsaka inflammation genom att förändra den typ av bakterier som finns i mag-tarmkanalen. Symtom som förknippas med förändrade bakteriekoncentrationer i tarmen inkluderar inflammatoriska polyper och onormal vävnadstillväxt som kan vara tecken på ett mer allvarligt hälsoproblem.

Studier föreslår även att kroppen uppvisar samma svar på karragenan som den gör när man får en bakteriell infektion från bland annat sjukdomen Salmonella.

Livsmedel som innehåller karragenan

De flesta livsmedel som innehåller tillsatsen är de med låg fetthalt eller helt fettfria livsmedel som saknar tillverkarens önskade textur och viskositet. Tillsatsen ger inget näringsinnehåll eller smak till livsmedel.

Vilken av dessa nedan hittar du till exempel i ditt eget kök?

• Mjölkprodukter, inklusive mandel, ris, soja och även kokosmjölk
• Kvarg
• Glass
• Yoghurt
• Färdig frysmat
• Organisk Juice
• Fryst pizza
• Påläggskött såsom skivad kalkon
• Konserverade soppor
• Gräddfil
• Bearbetade såser och dipmixer
• Modersmjölksersättning

 

Originalartikel från NaturalNews, tidigare återpublicerad på Vaken

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!