Hälsa

Ursprungsmärkning av mjölk kan dömas ut av EU-domstol

Att konsumenter är intresserade att veta vart mjölken kommer ifrån räcker inte som skäl för att införa krav på ursprungsmärkning. Det anser en generaladvokat vid EU:s domstol som dömer ut ett franskt krav på märkning av mjölk, rapporterar ATL.

Frankrike har haft på prov att ha krav på ursprungsmärkning på livsmedel där kött och mjölk ingår som ingrediens. Frankrikes jordbruksminister Didier Guillaume skriver i ett pressmeddelande att reaktionerna har varit positiva.
En europeisk harmonisering av ursprungsmärkning ger varje konsument tillgång till transparent information som klargör vilka val som finns, och lantbrukare och livsmedelsproducenter en harmoniserad ram att verka inom.

Flera länder har infört liknande program som Frankrike, även Sveriges regering har bett Livsmedelsverket om en rapport för att se vad som krävs för att godkänna ursprungsmärkning på nationell nivå. Däremot tyckte Livsmedelsverket att det skulle bli dyrt.

Generaladvokaten vid EU:s domstol skriver att konsumenter som vill veta varifrån mjölken som finns i livsmedel kommer ifrån inte räcker för att uppfylla kriterier för när ett medlemsland ensidigt får införa krav på ursprungsmärkning. Tvärtom bör en “nationalistisk syn på matkvalitet inte göras till lag”, menar man.

Andra argument håller inte heller, enligt generaladvokaten.

Ärendet kommer att avgöras i EU:s domstol, som inte är bunden till generaladvokatens utlåtande men som ofta drar samma slutsats.

 

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!