MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 13 januari 2025

måndag 13 januari 2025

Upp till 30 miljoner kan ha fått cancerframkallande poliovaccin

publicerad 27 juli 2013

DNA-viruset SV40 kan leda till cancer, visar mängder av forskning. Det amerikanska smittskyddsinstitutet (CDC) gick på sin hemsida ut med uppgiften att omkring 30 miljoner av de 98 miljoner amerikaner som fram till 1963 vaccinerats med poliovaccin kan ha fått sprutor som varit kontaminerade med det cancerframkallande SV40-viruset, rapporterar flera medier. Myndigheten raderade sedan uppgiften.

Foto: Flickr/Tom & Katrien/CC BY-SA 2.0
Foto: Flickr/Tom & Katrien/CC BY-SA 2.0

Det är Centers for Disease Control and Prevention, som är det amerikanska smittskyddsinstitutet, som på sin hemsida skrivit att upp till 30 miljoner av de 98 miljoner amerikaner som vaccinerades med poliovaccin fram till 1963 kan ha fått sprutor kontaminerade med med SV40-viruset.

”SV40 upptäcktes 1960. Snart kunde man hitta viruset i poliovacciner. Mer än 98 miljoner amerikaner fick en eller flera doser poliovaccin mellan 1955 och 1963 då en del vaccin kontaminerades med SV40”, står det på sidan.

”Så varför tar man plötsligt bort denna viktiga information från smittskyddsinstitutets hemsida? Den cachade sidan ser till att avråda sina läsare från att tro att SV40 har kopplingar till cancer, men redan 1961 visade National Institute of Health (NIH) att SV40 bidrar till att bilda tumörer”, skriver Natural News.

Leder till flera olika sorters cancer
Michele Carbone, biträdande professor i patologi vid Loyolauniversitetet i Chicago, har nyligen isolerat fragment av SV40-virus i mänsklig bencancer och i en dödlig form av lungcancer som kallas mesoteliom, rapporterar Realfarmacy.com.

SV40 har anklagats av forskare, professorer och doktorer för att vara starkt cancerframkallande, och 1996 rapporterade ett dussintal vetenskapsmän att man funnit SV40 i en variant av skelettcancer och i ett brett utbud av hjärncancer, som stigit med hela 30 procent under de senaste 20 åren.

Fakta SV40:

SV40 är en förkortning för simiant vakuoliserande virus 40 eller simiant virus 40, ett polyomavirus som finns i både apor och människor.

Liksom andra polyomavirus är SV40 ett DNA-virus som har potential att orsaka cancertumörer.

Källa: Wikipedia

Finsk cancerexpert: Sätt varningstexter på alkohol

publicerad 10 januari 2025
– av Sofie Persson
Flera experter vill att alkoholhaltiga drycker ska få varningstexter som liknar de som finns på cigarettpaket.

Alkohol orsakar årligen tusentals cancerfall, men få uppges ändå känna till sambandet. Den finska cancerexperten Eeva Ollila vill se varningstexter på alkoholhaltiga drycker för att öka medvetenheten och förbättra folkhälsan.

USA:s generalläkare, Vivek Murthy, har föreslagit att varningstexter för cancer ska införas på alkoholhaltiga drycker, liknande dem som redan finns på cigaretter. Han har utfärdat en så kallad ”stark rekommendation”, vilket är ovanligt och enligt myndigheter kräver omedelbar uppmärksamhet. Alkohol bidrar enligt Murthy till att omkring 100 000 personer insjuknar i cancer och att 20 000 dör av sjukdomen i USA varje år, rapporterar BBC.

Kopplingen mellan alkohol och cancer har länge oroat beslutsfattare inom EU, och det fanns en plan på att införa varningstexter på alkoholhaltiga drycker redan 2023. Planen genomfördes dock aldrig, då många politikers inställning i frågan förändrades när EU-valet 2024 närmade sig, enligt den tidigare finlandssvenska EU-parlamentarikern Nils Torvalds.

Många av Europaparlamentarikerna hade en valkampanj framför sig och var mer oroliga för sitt eget mandat än för frågorna i parlamentet, säger han till finska statskanalen Yle.

Pekar på okunskap

Den finska cancerexperten Eeva Ollila, överläkare vid Cancerorganisationerna, anser att både Finland och EU bör driva frågan vidare.

I Finland förorsakar alkoholen 2 100 cancerfall per år. 500 av dem leder till döden. Det är anmärkningsvärt för hela folkhälsan, säger han till tidningen.

Ollila anser att krav på produktmärkning bör införas, där tre delar skulle ingå: risken för cancer, innehållet i drycken och mängden kalorier. Hon påpekar dessutom att ett stort problem är att många inte känner till att alkohol orsakar cancer – enligt forskning är det bara 20 till 40 procent av nordborna som känner till kopplingen.

Problemet är att folk inte känner till att alkohol förorsakar cancer. De borde ha rätt att veta vad de sätter i munnen, och hur det påverkar deras kropp, säger Ollila.

Danska studien: Komjölk nyttigare än växtbaserad

publicerad 3 januari 2025
– av Sofie Persson

Komjölk innehåller mer protein och essentiella aminosyror jämfört med växtbaserade alternativ, visar en dansk studie. Komjölk har dessutom en lägre sockerhalt.

I studien, som publicerats i Food Research International, har forskare från Köpenhamns universitet analyserat två typer av komjölk och tio typer av olika växtbaserade drycker som ska fungera som alternativ till vanlig mjölk. De växtbaserade dryckerna inkluderade sex havredrycker, en sojadryck, en risdryck, en mandeldryck och en dryck gjord på en blandning av soja, ris, mandel och havre.

Samtliga drycker i studien hade genomgått en ultrahög temperaturbehandling (UHT), där produkten värms upp tillräckligt för att döda alla bakterier. Denna metod gör att produkterna kan förvaras oöppnade i rumstemperatur. Komjölk genomgår dock ofta lågpastörisering, där den hettas upp vid lägre temperaturer. Eftersom växtbaserade drycker vanligtvis behandlas med UHT, valde forskarna att jämföra produkter med samma typ av värmebehandling.

Mer protein

Den testade komjölken innehöll 3,4 gram protein per liter, medan åtta av de tio undersökta växtbaserade dryckerna endast innehöll mellan 0,4 och 1,1 gram protein per liter.

Alla växtbaserade drycker hade också ett lägre innehåll av essentiella aminosyror jämfört med komjölk. Dessutom innehöll sju av tio växtbaserade drycker mer socker än komjölk.

Sammantaget innehåller växtbaserade drycker betydligt mindre protein och vissa av dem innehåller också mer socker än komjölk, säger Marianne Nissen Lund, professor vid institutionen för livsmedelsvetenskap och huvudförfattare till studien, till danska statskanalen DR.

När livsmedel som innehåller protein och socker utsätts för värme uppstår en kemisk reaktion som kallas maillardreaktionen eller maillardeffekten. Det är den som gör att nybakat bröd luktar gott eller att stekytan på en köttbit får extra smak, enligt forskarna. Samtidigt omvandlas några av de essentiella aminosyrorna i den processen.

På så sätt sker en tydlig förlust av näringsämnen, säger Nissen Lund.

Ingen bra näringskälla

Nissen Lund rekommenderar konsumenter att i allmänhet välja mindre processade produkter för att gynna både miljö och hälsa. Hon understryker dock att man inte bedömer växtbaserade mjölksubstitut som ohälsosamma, men betonar vikten av en balanserad kost.

Om man ser till att äta en balanserad kost är min bedömning att det inte är problematiskt att dricka de här växtbaserade dryckerna. Man ska bara inte tro att det är en källa till bra näring.

Svår graviditet kopplas till färre barn

publicerad 27 november 2024
– av Sofie Persson
Antalet födda barn i Sverige har minskat de senaste decennierna och forskarna betonar vikten av bättre övervakning och uppföljning inom mödravården.

Svenska kvinnor som drabbas av svåra komplikationer under sin första graviditet är mindre benägna att skaffa fler barn i framtiden, enligt en studie från Karolinska Institutet.

I studien, som publicerats i Jama, har forskare undersökt samband mellan svår sjuklighet hos förstföderskor och sannolikheten att de skaffar fler barn. Studien omfattade över en miljon kvinnor i Sverige som fick sitt första barn mellan 1999 och 2021.

Enligt studien drabbades 3,5 procent av kvinnorna av allvarliga komplikationer under sin graviditet. Av dessa var 12 procent mindre benägna att få fler barn till följd av komplikationerna.

Vi såg att sannolikheten att skaffa fler barn var betydligt lägre bland kvinnor som drabbats av svår sjukdom under sin första graviditet, förlossning eller första tiden efter förlossningen. Dessa händelser kan ofta påverka kvinnorna under lång tid framöver, både fysiskt och psykiskt, säger Neda Razaz, docent vid vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Föds färre barn

Kvinnor som drabbades av hjärtproblem, livmoderbristning eller allvarlig försämring i sitt psykiska tillstånd var minst benägna att få fler barn. Jämfört med kvinnor utan komplikationer valde dessa kvinnor att skaffa barn i hälften så stor utsträckning

Bland kvinnor som behövt respiratorvård eller drabbats av hjärnblödning i samband med sin första graviditet var 40 procent mindre benägna att skaffa fler barn. Även komplikationer som akut njursvikt, svår havandeskapsförgiftning och blodpropp kopplades till en minskad sannolikhet för ytterligare graviditeter.

Antalet födda barn i Sverige har minskat samtidigt som infertiliteten ökat under de senaste åren och forskarna betonar vikten av bättre övervakning och uppföljning inom mödravården.

Den kliniska uppföljningen av dessa kvinnor är mycket viktig och de behöver individanpassad rådgivning om eventuella framtida graviditeter, säger Eleni Tsamantioti, doktorand vid institutionen för medicin vid Karolinska Institutet. och en av forskarna bakom studien.

Balans mäter åldrande bättre

publicerad 24 november 2024
– av Sofie Persson

Forskning visar att förmågan att stå på ett ben är en bättre indikator på åldrande än både styrka och gång. Forskare rekommenderar därför att man tränar sin balans för att förebygga fallolyckor och andra risker kopplade till åldrande.

I en studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE, testades gång, balans, greppstyrka och knästyrka hos 40 personer över 50 år. Hälften av deltagarna var yngre än 65, och den andra hälften var 65 år eller äldre. Studien utfördes vid Chang Gung University och Mayo Clinic i Rochester, New York

Greppstyrkan mättes med specialdesignad utrustning, och knästyrkan testades genom att deltagarna, sittande, sträckte ut sitt knä så långt som möjligt.

I gångtestet fick deltagarna gå fram och tillbaka på en åtta meter lång bana i egen takt. Balansen mättes med hjälp av kraftplattor, där deltagarna skulle stå i olika positioner; på båda fötterna med öppna ögon, på båda fötterna med stängda ögon, på det icke dominanta benet med öppna ögon samt på det dominanta benet med öppna ögon. Varje test pågick i 30 sekunder.

Balans försämrades mest

Resultaten visade att balansen försämrades mest som en tydlig effekt av åldrande.

Balans är ett viktigt mått eftersom det, förutom muskelstyrka, kräver insatser från synen, det vestibulära systemet och de somatosensoriska systemen, säger Dr Kenton Kaufman, huvudförfattare till studien och chef för Motion Analysis Laboratory vid Mayo Clinic till MedicalXpress, och fortsätter:

Förändringar i balansen är anmärkningsvärda. Om du har dålig balans löper du risk att falla, oavsett om du rör dig eller inte. Fallolyckor är en allvarlig hälsorisk med allvarliga konsekvenser.

Även greppstyrkan och knästyrkan minskade markant med åren, men inte lika mycket som balansen. Greppstyrkan minskade dock snabbare än knästyrkan, medan gångförmågan enligt forskarna inte förändrades nämnvärt med åldern.

Detta var inte ett förvånande resultat eftersom deltagarna gick i sin normala takt, inte sin maximala takt, säger Dr Kaufman.

Forskarna noterade inga större skillnader mellan könen, och både män och kvinnor påverkades lika mycket av åldern.

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador bland äldre, enligt forskarna, och de flesta fallolyckor beror på försämrad balans. Dr. Kaufman rekommenderar därför balansövningar som att stå på ett ben. Om man kan stå på ett ben i 30 sekunder anses det vara ett gott tecken.

Det är lätt att göra. Det kräver ingen specialutrustning och man kan göra det varje dag, säger han.