Tusentals kan ha bisfenol i dricksvattnet

publicerad 22 oktober 2013

Ämnet bisfenol A är hormonstörande och påstås vara cancerframkallande. Över 3 000 personer kan ha bisfenol A i dricksvattnet, ändå vägrar myndigheterna att berätta för de boende om de har ämnet i dricksvattnet.

Myndigheterna tänker inte berätta direkt för de boende vilka som kan ha bisfenol A i dricksvattnet. Endast fastighetsägarna informeras. De kommer därför att ha ansvaret att föra informationen vidare till de boende, inte myndigheterna.

Vi kommer gå ut generellt med information, och vi hoppas att de här bostadsrättsföreningarna och bostadsföretagen vidtar åtgärder, och tar till sig av informationen, säger Erik Gravenfors på Kemikalieinspektionen till SVT.

Hittat i dricksvattnet
I september i år hittades bisfenol A i 8 av 22 renoverade bostäder i Stockholm, Malmö och Göteborg, efter en undersökning som Kemikalieinspektionen gjorde på uppdrag av regeringen.

Under 2007-2011 renoverades vattenledningar i cirka 3 000 lägenheter runt om i Sverige genom relining, ett billigare alternativ till stambyten. Vattenrören kläddes då i plast och mycket tyder på att bisfenol A läckt ut från rören och till dricksvattnet.

”Måste komma till de som berörs”
Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson är skarpt kritisk till myndigheternas beslut att inte informera de boende om att de riskerar att ha det farliga ämnet i sina vattenledningar.

– Den information som myndigheterna har måste komma ut till dem som berörs. Allt annat vore att gå emot riksdagens mål om en giftfri vardag, säger han till SVT.


Fakta Bisfenol A

Bisfenol A finns i plastprodukter som CD- och DVD-skivor, tandfyllningsmaterial, kameraskal, epoxyfärger, epoxylim, tryckfärger och kopieringspapper.

Det finns även i förvaringskärl för livsmedel som konservburkar, genomskinliga pipmuggar och vattenflaskor. Ämnet är förbjudet i nappflaskor eller i förpackningar med lack för barn upp till tre års ålder.

Det dagliga intaget av bisfenol A från mat och dryck i Sverige uppgår till några få mikrogram per kilo kroppsvikt, både för barn och vuxna.

 

Källa: Livsmedelsverket
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.