Coronarepressionen

Trots pandemiöverdrifterna – nu kräver WHO att fler bär munskydd

WHO vill att så många som möjligt bär munskydd.

Världshälsoorganisationen WHO skärper nu sina riktlinjer och uppmanar till obligatoriskt munskyddsbärande på arbetsplatser, i skolor och i affärer. De nya riktlinjerna gäller i alla områden som är drabbade av coronaviruset.

Vidare skriver organisationen att personer munskydd bör bäras om människor inte kan hålla minst en meters avstånd ifrån varandra, även om ventilationen och luftcirkulationen är bra. Detta gäller också utomhus – påpekar man.
WHO:s talesperson Margaret Harris säger enligt TT att de nya riktlinjerna är ”bland de mest omfattande som rör munskydd” och ska ses som en skärpning från rekommendationerna som antogs i somras. Även vårdpersonal rekommenderas att bära munskydd vid alla tillfällen.

Enligt en dansk studie som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om så finns det inga belägg för att munskydd skulle skydda särskilt mot coronaviruset. Istället visade det sig att de som bar skyddet smittades i nästan lika hög utsträckning som övriga.

Den tyske neurologen Margarite Griesz-Brisson är än mer kritisk och menar att långvarigt bärande av munskydd leder till syrebrist och riskerar att ge allvarliga hjärnskador. Särskilt barn och unga menar hon är extra känsliga och bör absolut inte använda skydden.

 

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!