Trots pandemiöverdrifterna – nu kräver WHO att fler bär munskydd

Coronarepressionen

publicerad 4 december 2020
- av Markus Andersson
WHO vill att så många som möjligt bär munskydd.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Världshälsoorganisationen WHO skärper nu sina riktlinjer och uppmanar till obligatoriskt munskyddsbärande på arbetsplatser, i skolor och i affärer. De nya riktlinjerna gäller i alla områden som är drabbade av coronaviruset.

Vidare skriver organisationen att personer munskydd bör bäras om människor inte kan hålla minst en meters avstånd ifrån varandra, även om ventilationen och luftcirkulationen är bra. Detta gäller också utomhus – påpekar man.

WHO:s talesperson Margaret Harris säger enligt TT att de nya riktlinjerna är ”bland de mest omfattande som rör munskydd” och ska ses som en skärpning från rekommendationerna som antogs i somras. Även vårdpersonal rekommenderas att bära munskydd vid alla tillfällen.

Enligt en dansk studie som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om så finns det inga belägg för att munskydd skulle skydda särskilt mot coronaviruset. Istället visade det sig att de som bar skyddet smittades i nästan lika hög utsträckning som övriga.

Den tyske neurologen Margarite Griesz-Brisson är än mer kritisk och menar att långvarigt bärande av munskydd leder till syrebrist och riskerar att ge allvarliga hjärnskador. Särskilt barn och unga menar hon är extra känsliga och bör absolut inte använda skydden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!