Tidigare WHO-topp: Viruset kan ebba ut utan vaccin

publicerad 19 maj 2020
- av Isac Boman
Karol Sikora.

Professor Karol Sikora har tidigare arbetat som chef inom Världshälsoorganisationen. Han menar att det finns goda chanser att coronaviruset kan ebba ut naturligt – innan ett vaccin har hunnit tas fram och finns tillgängligt för allmänheten.

Det finns en verklig chans att viruset kommer att brinna ut naturligt innan ett vaccin har hunnit utvecklas”, skriver professorn på Twitter.

Sikora menar att man ser ungefär samma mönster i hela världen och han tror att mänskligheten har hunnit uppnå en högre grad av flockimmunitet än vad som tidigare beräknats – något som kan göra omfattande vaccinationsprogram till överflödiga.

Han betonar dock att det är viktigt att fortsätta ”sakta ner” viruset så att det inte sprids helt fritt hur snabbt som helst, men i övrigt tänker professorn att en flockimmunitet är på väg att uppnås.

Ingen vet med säkerhet vad som kommer att hända”, poängterar han samtidigt och uppmanar också allmänheten att fortsätta hålla viss distans till varandra och följa utvecklingen där man hoppas på fortsatt nedgång i antalet smittfall och antal dödsoffer.

På Twitter får professorn kritik från människor som menar att han ”spekulerar” och att hans tankar om naturligt uppnådd flockimmunitet istället för vaccinationsprogram till och med skulle kunna vara farliga och att han som auktoritet inte borde posta den här typen av inlägg.

Professorn tar dock det hela med ro.

Det är min åsikt att detta är ett troligt scenario – jag har inte sagt att det är helt garanterat att det kommer hända”, konstaterar han.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.