Hälsa

Tidigare WHO-topp: Viruset kan ebba ut utan vaccin

Karol Sikora.

Professor Karol Sikora har tidigare arbetat som chef inom Världshälsoorganisationen. Han menar att det finns goda chanser att coronaviruset kan ebba ut naturligt – innan ett vaccin har hunnit tas fram och finns tillgängligt för allmänheten.

Det finns en verklig chans att viruset kommer att brinna ut naturligt innan ett vaccin har hunnit utvecklas”, skriver professorn på Twitter.
Sikora menar att man ser ungefär samma mönster i hela världen och han tror att mänskligheten har hunnit uppnå en högre grad av flockimmunitet än vad som tidigare beräknats – något som kan göra omfattande vaccinationsprogram till överflödiga.

Han betonar dock att det är viktigt att fortsätta ”sakta ner” viruset så att det inte sprids helt fritt hur snabbt som helst, men i övrigt tänker professorn att en flockimmunitet är på väg att uppnås.

Ingen vet med säkerhet vad som kommer att hända”, poängterar han samtidigt och uppmanar också allmänheten att fortsätta hålla viss distans till varandra och följa utvecklingen där man hoppas på fortsatt nedgång i antalet smittfall och antal dödsoffer.

På Twitter får professorn kritik från människor som menar att han ”spekulerar” och att hans tankar om naturligt uppnådd flockimmunitet istället för vaccinationsprogram till och med skulle kunna vara farliga och att han som auktoritet inte borde posta den här typen av inlägg.

Professorn tar dock det hela med ro.

Det är min åsikt att detta är ett troligt scenario – jag har inte sagt att det är helt garanterat att det kommer hända”, konstaterar han.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!