SVT hänger ut kommuner som erbjuder elsaneringsbidrag

Trots att sambandet mellan elektromagnetiska fält och ohälsa blir allt mer internationellt erkänt fortsätter svenska myndigheter att slå dövörat till. SVT hänger i ett inslag ut kommuner som erbjuder ett mindre elsaneringsbidrag för de med svåra besvär.

publicerad 14 januari 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Elöverkänslighet är ett allt mer utbrett problem. Känsligheten kan röra sig om allt ifrån känslighet ifrån lågfrekventa fält såsom elspisar och lampor till högfrekventa fält såsom mobilmaster och trådlösa nätverk.

En del kommuner i Sverige erbjuder ett elsaneringsbidrag för elöverkänsliga. Kostnaderna kan täcka t.ex. en transformator som jämnar ut den ojämna ström som orsakas på elnätet av exempelvis billig elektronik som används i elnätet vilket kan orsaka störningar som kan drabba elöverkänsliga.

Skellefteå kommun erbjuder ett elsaneringsbidrag på 50 000 kronor. Det har hjälpt flera elöverkänsliga att bekosta en sanering som gett dem en drägligare tillvaro.

Trots att allt fler internationellt erkända forskningsrapporter om sambandet mellan elektromagnetiska fält och ohälsa publiceras så ignoreras dem i Sverige.

SVT har återkommande i reportage förminskat och hängt ut elöverkänsliga som inbillningssjuka och fått kritik för att man skildrat de utsatta på ett respektlöst sätt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!