Sverige – ett av Europas minst coronadrabbade länder

Coronavirusets spridning

publicerad 8 december 2021
- av Markus Andersson

Trots att Sverige haft mycket mjukare mildare repression och coronarestriktioner än många andra europeiska länder, som istället infört storskaliga och omfattande nedstängningar, har vi ändå betydligt lägre dödstal. Orsaken kan vara att svenskarna uppnått en naturlig flockimmunitet, menar expert.

Enligt statistik från John Hopkins university, som gåtts igenom av Aftonbladet, har 39 av 46 länder i Europa högre dödstal per miljon invånare än Sverige – och av de 13 länder där det finns tillgänglig statistik har 11 högre andel patienter som intensivvårdas än Sverige.

38 av 46 länder har också en högre andel smittade än Sverige, detta trots att den svenska coronapolitiken varit betydligt mindre hård och repressiv än i många andra europeiska länder där medborgarna i vissa fall inte ens fått lämna sina hem utan ”godtagbara” skäl.

– Det finns en möjlighet att vi klarar oss så bra nu på grund av att vi var hårt drabbade då (i början av pandemin), att vi har någon typ av populationsimmunitet sedan dess, menar Niklas Arnberg som är professor i virologi vid Umeå universitet.

Enligt statistiken hade Sverige mellan den 22 och 28 november 187 bekräftade smittofall per miljon invånare – i exempelvis mikronationen Andorra så handlar det istället om 2397 fall per miljon invånare.
För dödsfall ligger Sveriges, enligt John Hopkins, statistik på 0,4 nya dödsfall per miljon invånare – långt efter exempelvis Ungern som ligger på 18,6.

Trots att Sverige alltså ligger mycket lågt både vad gäller dödsfall och intensivvårdade patienter finns det ändå många som fortsatt lobbar för skärpta restriktioner och begränsningar av medborgarnas fri- och rättigheter – ofta med hänvisningar till nya virusvarianter.

Så sent som idag den 8:e december införde makthavarna nya coronarestriktioner – där medborgarna bland annat uppmanas att bära munskydd i kollektivtrafiken, socialt distansera sig från andra människor och arbeta hemifrån om möjligt.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.