Svenske vaccinchefen på Pfizer: Vi måste vänja oss vid pandemier

Pandemiöverdrifterna

publicerad 19 november 2020
- av Markus Andersson
Mikael Dolsten.

Mikael Dolsten, forskningschef för Pfizers coronavaccin, hävdar i en intervju att svenskarna inte kommer kunna återgå till ett ”normalt liv” om de inte vaccinerar sig. Han menar vidare att det svenska folket måste vänja sig vid virusutbrott, pandemier och massvaccinationer.

Dolsten hävdar att vi inom ett år kan återgå till ett ”mycket mer normalt liv”, men att detta enbart kan uppnås om svenskarna och andra folk låter sig vaccineras och hur många vaccindoser som hinner produceras.

– Inom ett år ska vi kunna återgå till ett mycket mer normalt liv och om ytterligare ett år senare bör vi kunna deklarera seger över viruskriget, säger han till neokonservativa Svenska Dagbladet.

Han säger också att svenskarna måste vänja sig vid virusutbrott och pandemier och att det förmodligen inte heller kommer att räcka med att vaccinera sig vid ett tillfälle.

– Hur det kommer bli i framtiden? Vaccinering varje år eller var femte eller en gång i livet? Ingen vet riktigt hur länge immuniteten håller i men jag skulle tro att det mest sannolika är att man behöver vaccinera sig med några års mellanrum.

– Det är inte osannolikt att vi får en ny coronaepidemi om sju-åtta år, menar han vidare.

Enligt Dolsten kommer viruset förmodligen förändra sig så mycket att vaccinen måste uppgraderas och svenskarna återigen vaccineras.

– Utan vaccination skulle vi inte kunna återvända till ett normalt liv, hävdar han och menar vidare att ”allt har risker” och att vaccinationskritiken bygger på ”rädsla”.

Dolsten anser att vaccintillverkarna är lösningen på pandemin och berättar att Pfizer förväntas ha 50 miljoner vaccindoser redo till årsskiftet och ytterligare 1,3 miljarder doser nästa år, om man utökar produktionen – och målsättningen är att alla ska vaccineras.

– Som läkare verkar det rimligt att ge det till dem som varit hjältar på sjukhuset och fortfarande lever i stor risk: sköterskor, läkare, sjukvårdsassistenter, poliser, brandmän, de som driver mataffärer och de som löpet stor risk att bli dåliga. Längre in på 2021 får man försöka ta hela befolkningen på ett rättvist sätt.

Han menar också att samhället måste ta ett större ansvar för att öka acceptansen för omfattande vaccinationsprogram och få bort vaccinskepticismen.

– Jag tror att man måste ha ett långsiktigt engagemang om nyttan med olika medicinska interventioner. Skillnaden mellan ett vaccin är att du måste tänka på att du har ett ansvar för andra människor.

Dolsten är också en förespråkare av storskaligt bärande av munskydd, trots att deras effekt har kritiserats och de till och med har anklagats för att vara farliga att bära under en längre tid.

– Det finns många studier som visar att munskydd är det enklaste och billigaste sättet att skydda framför allt andra. Jag har lite svårt att förstå varför man i Sverige inte använder den typen av enkla skydd
, säger han.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.