Svält kan ha drivit på laktosintolerans

publicerad 13 februari 2014

En stor del av jordens befolkning tål inte mjölkprodukter. En vanlig teori bakom den vanligt förekommande toleransen mot mjölk­sockret laktos i Europa, är att det gynnade stenåldersbönderna att få i sig kalcium och D-vitamin. Men den förklaringen räcker inte när det gäller södra Europa, enligt forskning på Uppsala universitet.

Oddny Sverrisdöttir, som lett studien, har studerat ben från tidiga spanska bönder utan att hitta genen som ger tolerans mot laktos.

Hennes teori är att de flesta i befolkningen ändå kunde äta jästa mjölkprodukter som yoghurt och ost, eftersom jäsningen omvandlar mycket av laktosen till fett, men att i tider av svält var bönderna tvungna att äta även ojästa mjölkprodukter. Det kan ligga bakom den starka selektion som krävdes för att en stor del av befolkningen skulle få tolerans, eftersom den diarré som kan följa av laktosintolerans kan ha varit ödesdiger för undernärda personer.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.