Stor ökning av ansökningar till sjuksköterskeprogrammen

publicerad 17 april 2020
- av Per Nordin
Coronapandemin
Sjuksköterskeprogrammen lockar många.

Ansökningarna till sjuksköterskeprogrammen har ökat med 33 procent sedan förra året. Totalt sökte 407 000 människor in till högskolor och universitet, vilket är den högsta siffran någonsin.

Att just sjuksköterskeprogrammen är populära i coronatider som dessa förklaras av Karin Röding, generaldirektör vid Universitets- och högskolerådet (UHR), med att många svenskar har ett stort samhällsengagemang och vill hjälpa till.

Samtidigt kan man även rent generellt se att fler svenskar än normalt har sökt till högskolor och universitet, faktiskt fler än någonsin. Den tidigare toppnoteringen från 2014 låg på 390 970 och har alltså slagits med drygt 16 000 ansökningar i år.


Annonser:


– Det är inte ovanligt när det är oro och kris att människor söker sig till utbildning. Det är ju klart att i den osäkra tid vi lever i nu så bidrar det, säger Röding till TT.

I slutet på mars beslutade regeringen att landets högskolor och universitet ska få extra ekonomiskt stöd så att de kan öka antalet studieplatser just på grund av coronakrisen. Något som lär behövas när så många fler än vanligt har sökt in.

Antalet studieplatser på universitet och högskolor ska enligt regeringen öka med 9300 under 2020, men det är oklart exakt hur de extra platserna ska fördelas.

Sedan tidigare är det också klart att fribeloppet i studiemedlen slopas tillfälligt. Detta för att vårdstudenter ska kunna arbeta extra inom vården utan att få lägre bidrag när de studerar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.