Hälsa

Sötningsmedel kan leda diabetes och fetma

Publicerad 10 november 2014

Coca Cola Light innehåller de bl.a. skadliga tillsatserna aspartam och acesulfam K

De senaste studierna som har gjorts i ämnet visar på att sötningsmedel kan förändra bakteriefloran i tarmen. Det gör att blodsockret ökar, samt riskerna för att drabbas av fetma och diabetes ökar kraftigt.

Ämnet har den senaste tiden varit omdebatterat. Hur konstgjorda sötningsmedel som finns olika light-produkter påverkar kroppen. Den nya studien som publicerats i tidskriften Nature visar att sötningsmedel försämrar blodsockret hos möss genom att förändra bakteriefloran.

Sötningsmedlen finns i ett flertal livsmedel, bland annat marmelad, sylt, glass, läsk och sportdrycker, säger Evelyn Jansson Elfberg vid Livsmedelsverket.
”Till vår förvåning resulterar sötningsmedel i nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden. Det vill säga precis tvärt emot vad de påstås göra”, säger Eran Elinav vid Weizmann Institute of Science i Israel till Dagens Nyheter.

Studierna som har gjorts visade dock på att sötningsmedel påverkar olika människor på olika sätt.

Alla verkar inte drabbas
"Faktum är att vi till och med kunde förutsäga vilka som skulle drabbas bara genom att studera deras tarmflora”, fortsätter Eran Segal, artikelns andre huvudförfattare.

Resultaten varierade beroende på vilket sötningsmedel som användes. Av sackarin, sukralos och aspartam visade sig sackarin påverka tarmfloran mest. Forskarna understryker dock att resultaten som studien visar är preliminära och att de inte är starka nog att påvisa ändringar i kostrekommendationer.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!