Sötningsmedel kan leda diabetes och fetma

publicerad 10 november 2014
Coca Cola Light innehåller de bl.a. skadliga tillsatserna aspartam och acesulfam K

De senaste studierna som har gjorts i ämnet visar på att sötningsmedel kan förändra bakteriefloran i tarmen. Det gör att blodsockret ökar, samt riskerna för att drabbas av fetma och diabetes ökar kraftigt.

Ämnet har den senaste tiden varit omdebatterat. Hur konstgjorda sötningsmedel som finns olika light-produkter påverkar kroppen. Den nya studien som publicerats i tidskriften Nature visar att sötningsmedel försämrar blodsockret hos möss genom att förändra bakteriefloran.

Sötningsmedlen finns i ett flertal livsmedel, bland annat marmelad, sylt, glass, läsk och sportdrycker, säger Evelyn Jansson Elfberg vid Livsmedelsverket.

”Till vår förvåning resulterar sötningsmedel i nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden. Det vill säga precis tvärt emot vad de påstås göra”, säger Eran Elinav vid Weizmann Institute of Science i Israel till Dagens Nyheter.

Studierna som har gjorts visade dock på att sötningsmedel påverkar olika människor på olika sätt.

Alla verkar inte drabbas
“Faktum är att vi till och med kunde förutsäga vilka som skulle drabbas bara genom att studera deras tarmflora”, fortsätter Eran Segal, artikelns andre huvudförfattare.

Resultaten varierade beroende på vilket sötningsmedel som användes. Av sackarin, sukralos och aspartam visade sig sackarin påverka tarmfloran mest. Forskarna understryker dock att resultaten som studien visar är preliminära och att de inte är starka nog att påvisa ändringar i kostrekommendationer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!