Samtidigt som antalet rökare fortsätter att minska har antalet svenskar som snusar dagligen istället ökat de senaste åren.
Socialstyrelsen menar att snuset är skadligare än vad man tidigare trott och att snusare därför måste få hjälp av vården att sluta.
Andelen svenskar som röker dagligen fortsätter att minska, från 9 procent till knappt 6 procent mellan 2016 och 2022, och otillräckligt fysiskt aktiva har minskat från 35 procent till knappt 32 procent av befolkningen.
Under samma period har andelen som snusar dagligen ökat från drygt 11 till nära 14 procent. Ökningen är särskilt stor hos unga kvinnor, skriver man i ett pressmeddelande.
− Tobaksrökning är en av de främsta riskfaktorerna för sjukdom och förtida död, och ohälsosamma matvanor ökar risken för exempelvis obesitas, hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer. När det gäller snus visar ny forskning att det är mer skadligt att snusa än tidigare visat och att riskerna till stor del beror på nikotinet, inte minst riskerna för hjärt-kärlrelaterad dödlighet och för fostret vid graviditet, säger Socialstyrelsens avdelningschef Thomas Lindén.
Ska erbjudas samtal
Socialstyrelsen uppdaterar därför sina riktlinjer angående vård för ohälsosamma levnadsvanor där nikotinsnus nu ska inkluderas, och där vuxna som snusar dagligen ska erbjudas rådgivande samtal för att kunna sluta med den beroendeframkallande ovanan.
− Samtidigt är resurserna begränsade. Därför hjälper vi vården att prioritera, och det viktigaste är att erbjuda stöd till dem med störst behov. Det är också viktigt att vården arbetar med grupper i samhället där en förändring av levnadsvanorna har särskilt stor betydelse för hälsan, fortsätter Lindén.
De två levnadsvanorna som av myndigheten bedöms ha allra störst negativ påverkan på svenskarnas hälsa är rökning och ohälsosamma matvanor.