Säsongsinfluensan ”försvunnen” under coronapandemin

Pandemiöverdrifterna

publicerad 23 januari 2021
- av Markus Andersson
Enbart nio influensafall har inrapporterats för säsongen.

Hittills har enbart nio influensafall bekräftats i hela landet under årets influensasäsong. Folkhälsomyndigheten tror dock inte att den extrema minskningen har att göra med att vanliga influensafall felaktigt klassas som covid-19-fall, utan menar istället att svenskarna fått bättre ”handhygien”.

Dagens Medicin kan rapportera att i princip alla säsongsinfektioner just nu befinner sig på rekordlåga nivåer. Det handlar inte bara om influensan utan också om RSV och vinterkräksjukan.

– När det gäller vinterkräksjuka har vi aldrig sett en sådan här fördröjning av epidemin under de tio år som vi sammanställt data. I normala fall börjar den dra igång i slutet av november och i början av december, säger Elsie Ydring, utredare och epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till tidningen.


Annonser:


Vinterkräksjukan ”dog” enligt Dagens Medicin mystiskt ut två månader tidigare än vanligt i mars 2020 – ungefär samtidigt som coronasmittspridningen rapporterades sätta fart i landet.

Den här säsongen är minskningen ännu mer extrem och kurvorna för säsongen 2020/2021 beskrivs som ”helt platta”. Bland annat har bara nio influensafall konstaterats av 28 000 prover som testats och sammanställts av landets sjukvård.

Kritiker och skeptiker har länge misstänkt att säsongsinfluensafall återfinns i den officiella statistiken för så kallade covid-19-fall och att det är därför denna avviker på ett iögonfallande sätt – något Nya Dagbladet också har rapporterat om vid ett flertal tillfällen.

Folkhälsomyndigheten vill dock överhuvudtaget inte lyfta fram den teorin – alltså att influensan inte alls har försvunnit utan bara numera felaktigt och i stor utsträckning klassas som covid-19. Istället menar man att det är social distansering och ”bra handhygien” som ligger bakom att influensan nu nästan helt har försvunnit.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.