Pandemiöverdrifterna

Säsongsinfluensan ”försvunnen” under coronapandemin

publicerad 23 januari 2021
Enbart nio influensafall har inrapporterats för säsongen.

Hittills har enbart nio influensafall bekräftats i hela landet under årets influensasäsong. Folkhälsomyndigheten tror dock inte att den extrema minskningen har att göra med att vanliga influensafall felaktigt klassas som covid-19-fall, utan menar istället att svenskarna fått bättre ”handhygien”.

Dagens Medicin kan rapportera att i princip alla säsongsinfektioner just nu befinner sig på rekordlåga nivåer. Det handlar inte bara om influensan utan också om RSV och vinterkräksjukan.

– När det gäller vinterkräksjuka har vi aldrig sett en sådan här fördröjning av epidemin under de tio år som vi sammanställt data. I normala fall börjar den dra igång i slutet av november och i början av december, säger Elsie Ydring, utredare och epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till tidningen.
Vinterkräksjukan ”dog” enligt Dagens Medicin mystiskt ut två månader tidigare än vanligt i mars 2020 – ungefär samtidigt som coronasmittspridningen rapporterades sätta fart i landet.

Den här säsongen är minskningen ännu mer extrem och kurvorna för säsongen 2020/2021 beskrivs som ”helt platta”. Bland annat har bara nio influensafall konstaterats av 28…


 


Liknande artiklar: