Pandemiöverdrifterna

Säsongsinfluensan ”försvunnen” under coronapandemin

Enbart nio influensafall har inrapporterats för säsongen.

Hittills har enbart nio influensafall bekräftats i hela landet under årets influensasäsong. Folkhälsomyndigheten tror dock inte att den extrema minskningen har att göra med att vanliga influensafall felaktigt klassas som covid-19-fall, utan menar istället att svenskarna fått bättre ”handhygien”.

Dagens Medicin kan rapportera att i princip alla säsongsinfektioner just nu befinner sig på rekordlåga nivåer. Det handlar inte bara om influensan utan också om RSV och vinterkräksjukan.
– När det gäller vinterkräksjuka har vi aldrig sett en sådan här fördröjning av epidemin under de tio år som vi sammanställt data. I normala fall börjar den dra igång i slutet av november och i början av december, säger Elsie Ydring, utredare och epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till tidningen.

Vinterkräksjukan ”dog” enligt Dagens Medicin mystiskt ut två månader tidigare än vanligt i mars 2020 – ungefär samtidigt som coronasmittspridningen rapporterades sätta fart i landet.

Den här säsongen är minskningen ännu mer extrem och kurvorna för säsongen 2020/2021 beskrivs som ”helt platta”. Bland annat har bara nio influensafall konstaterats av 28 000 prover som testats och sammanställts av landets sjukvård.

Kritiker och skeptiker har länge misstänkt att säsongsinfluensafall återfinns i den officiella statistiken för så kallade covid-19-fall och att det är därför denna avviker på ett iögonfallande sätt – något Nya Dagbladet också har rapporterat om vid ett flertal tillfällen.

Folkhälsomyndigheten vill dock överhuvudtaget inte lyfta fram den teorin – alltså att influensan inte alls har försvunnit utan bara numera felaktigt och i stor utsträckning klassas som covid-19. Istället menar man att det är social distansering och ”bra handhygien” som ligger bakom att influensan nu nästan helt har försvunnit.

 

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!