Säsongsinfluensa ”försvinner” under coronapandemin

Pandemiöverdrifterna

publicerad 24 november 2020
- av Markus Andersson
Extremt få har smittats av säsongsinfluensan under 2020.

Runt om i världen har antalet smittofall av säsongsinfluensan minskat kraftigt under den så kallade coronapandemin och forskare menar att smittotalen under delar av 2020 har varit historiskt låga. Uppgifterna möter dock skepsis och kritiker misstänker att säsongsinfluensafall blir coronafall i statistiken.

Antalet säsongsinfluensafall i USA har minskat med minst två tredjedelar under 2020. Minskningen förklaras primärt med att det var de allra sjukaste och svagaste amerikanerna som avled av coronaviruset när det drog in i landet.

Federala uppskattningar visar exempelvis att inte en enda amerikan dog av säsongsinfluensan mellan den 11 och 17 oktober i år – samtidigt som det federala genomsnittet för de senaste fem åren har varit 17 dödsfall under samma period.


Annonser:


Samma förändring kan noteras i Storbritannien, där antalet dödsfall i säsongsinfluensa minskat med omkring 30 procent i år. Även här säger ansvariga tjänstemän att minskningen tros bero på att de svagaste och känsligaste britterna dog i våras av coronaviruset istället.

Faktum är att säsongsinfluensan tycks ha minskat i hela världen sedan den så kallade coronapandemin inleddes, visar data från Center for Disease Control and Prevention (CDC). På basen av data från Australien, Chile och Sydafrika noterar man att antalet influensafall har minskat extremt.

83 307 personer har testats mellan mars och juli och antalet influensasmittade låg på 0,06 procent – jämfört med 14 procent under samma tidsperiod de föregående åren.

I USA har antalet säsongsinfluensasmittade minskat från 19 procent i september 2019 till 0,3 procent i maj 2020.

Att det skulle handla om en faktisk rekordminskning av säsongsinfluensafall är många dock skeptiska till och man misstänker att det istället handlar om att influensafall felaktigt räknas som covid-fall i statistiken. En av dessa skeptiker är Laura Ingraham på Fox som påtalar att det är mycket märkligt att influensafallen minskat med 95 procent samtidigt som coronafallen bara ökar.

CDC hävdar själva att minskningen beror på de omfattande restriktioner som satts in, med hårda hygienkrav, social distansering, munskydd och liknande.

Trots att säsongsinfluensan har minskat kraftigt, uppmanar fortfarande hälsomyndigheter amerikanerna att vaccinera sig mot influensan. Man vill också att fler amerikaner bär munskydd och fortsätter att distansera sig socialt – en linje som drivs hårdfört även av mainstreammedia.

– Det är oroväckande att vissa delar av landet fortfarande motsätter sig maskbärande. Jag anser att det borde vara det normala tills vi verkligen kommit ur influensasäsongen och har vaccin för att behandla covid-19, menar exempelvis läkaren Jake Deutsch som lyfts fram av amerikanska NBC.

CDC skriver att man såg en ökning av influensafall i november 2019 med cirka 20 procent smittade av testobjekten, men att denna siffra sedan skarpt minskade de följande månaderna. Vecka 6 var 30 procent av de testade smittade, men sedan minskade smittan med 89,77 procent under veckorna 10 och 13. Den 22 andra mars var antalet smittade nere vid 2,3 procent och den 5 april var siffran under 1 procent.

Veckorna 21 – 32 (17 maj till 8 augusti) beskrivs influensasmittan som historiskt låg med 0,2 procent smittade jämfört med 2,35 procent under samma period 2019, 1,04 procent under 2018 och 2,36 procent under 2017.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.