Samsungs fabriker ska inspekteras efter misstänkt cancerkoppling

publicerad 15 januari 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sydkoreanska Samsung har gått med på att öppna sina fabriker för inspektion. Man ska utreda om de som arbetat i fabrikerna kan ha fått leukemi på grund av arbetet, skriver IDG News.

Sedan 2007 har anställda och deras anhöriga drivit en kamp mot företaget om misstänka sjukdomssamband med arbetet. I de stora fabrikerna i Sydkorea tillverkas halvledare och många kemikalier används i processen vilket kan ha orsakat sjukdomar hos de anställda.

En oberoende kommitté ska företräda de anställda och deras anhöriga.

En tidigare anställd ska ha dött av leukemi. Förvaltningsdomstolen i Seoul sa i ett domslut att de hittat ett betydande orsakssamband mellan leukemi och arbetsförhållandena på halvledarfabriken.

Företaget har avsatt en fond som ska hjälpa de drabbade arbetare och deras familjer. Samtidigt som man ger visst stöd vill Samsung påpeka att domstolen inte hittat någon vetenskaplig korrelation mellan arbetsmiljön och sjukdomen och vill antyda att problemen “snart är lösta”.

När företaget gav beskedet om en inspektion av deras verksamhet sades inget om orsakerna till sjukdomsfallen.

– Det Samsung vill göra nu är att säga att alla problem är lösta. Och nej, det är inte sant, säger Jeong-ok Kong, talespersonen för gruppen.

Fakta leukemi

Leukemi, eller blodcancer, är en gemensam benämning på flera cancerliknande blodsjukdomar i den blodbildande benmärgen som innebär att de vita blodkropparna förändrats och förökar sig okontrollerat i benmärgen och blodet. Namnet leukemi kommer från grekiskan och betyder vitt blod.

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!