Coronavirusets spridning

Risknivån för smitta i Sverige höjs till sist

Risken för att smittas av coronaviruset skrivs upp från "låg" till "måttlig".

Under måndagen tvingades till slut Folkhälsomyndigheten att höja risknivån för att smittas av coronaviruset från ”låg” till ”måttlig”. Bedömningen baseras på situationen i Europa där hundratals människor smittats på mycket kort tid, men även i Sverige ökar antalet smittade snabbt.

Särskilt situationen i norra Italien där minst ett 30-tal personer dessutom avlidit av viruset gör att myndigheten nu väljer att skriva upp risknivån.
– Det är framför allt utifrån erfarenheter från andra länder. Därför måste vi ha med det i beräkningen. Samtidigt vet vi att vi jobbar bra med att hitta fall i Sverige och jag tycker fortfarande att vi har bra kontroll på situationen, säger Anders Tegnell, Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog till SVT.

Risknivåerna som finns att använda är mycket låg, låg, måttlig, hög och mycket hög risk. Under tisdagen rapporterades dessutom nio nya bekräftade fall av smittade in i landet, vilket gör att Sverige i skrivande stund har 20 smittade av coronaviruset, hur många fler som kommer att smittas är dock svårt att säga.

– Det är jättesvårt att veta. Vi kommer säkert att se ett antal fall till de närmaste veckorna, så länge situationen ser ut som den gör i Italien. Vad som händer efter det vet vi inte, det är väldigt svårt att spekulera i, förklarar Tegnell.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!