Hälsa

Patient fick “islamofobi” infört i sin patientjournal

En kvinnlig patient fick beteckningen "islamofob" införd i sin patientjournal. Kränkande menar överläkare.

Vid en av Sveriges största psykiatriska kliniker används nu termen “islamofobi” i patientjournaler. Det avslöjar ledarsidorna.se som tagit del av en journal från en patient som levde i ett område som av polisen klassas som ”särskilt utsatt område”.

Begreppet “fobi” avser någon som har en sjuklig eller irrationell rädsla för något. Beteckningen “islamofobi” saknar dock helt stöd inom psykiatrisk forskning och används oftast som skällsord mot kritiker till islam och invandring ifrån muslimska länder. Det har en patient fått erfara i sin patientjournal.
Ledarsidorna.se avslöjar att en patient som medicinerats för psykiatrisk anamnes fått beteckning införd i sin patientjournal där man läsa följande:

“Aktuella skov har kommit relativt plötsligt och inletts med rädsla, skräck, ofta med islamofobiska förtecken”, står det att läsa i journalen.

En sådan sjukdomsbeteckning saknar dock helt stöd i medicinsk och psykiatrisk forskning.

Ledarsidorna.se skriver:

Vid kontroll med en överläkare i psykiatri vid ett av Sveriges största sjukhus framgår att denna form av journalanteckning är direkt olämplig då islamofobi är mer att likna vid en åsikt, och inte en diagnos. ICD-nummer saknas dessutom, det nummer som sjukvården använder för att föra in diagnoser i journaler. Vidare blir omdömet, när jag läser upp journalen för överläkaren i psykiatri, att journalen är “djupt kränkande” för patienten.

Enligt Johan Westholm, redaktör på Ledarsidorna, går det inte att läsa sig till ur journalen hur psykiatrin kommit fram till att kvinnan har islamofobiska åsikter eller hur detta kan kopplas till diagnosen i övrigt.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!