Patient fick ”islamofobi” infört i sin patientjournal

publicerad 18 augusti 2017
En kvinnlig patient fick beteckningen "islamofob" införd i sin patientjournal. Kränkande menar överläkare.

Vid en av Sveriges största psykiatriska kliniker används nu termen ”islamofobi” i patientjournaler. Det avslöjar ledarsidorna.se som tagit del av en journal från en patient som levde i ett område som av polisen klassas som ”särskilt utsatt område”.

Begreppet ”fobi” avser någon som har en sjuklig eller irrationell rädsla för något. Beteckningen ”islamofobi” saknar dock helt stöd inom psykiatrisk forskning och används oftast som skällsord mot kritiker till islam och invandring ifrån muslimska länder. Det har en patient fått erfara i sin patientjournal.

Ledarsidorna.se avslöjar att en patient som medicinerats för psykiatrisk anamnes fått beteckning införd i sin patientjournal där man läsa följande:

”Aktuella skov har kommit relativt plötsligt och inletts med rädsla, skräck, ofta med islamofobiska förtecken”, står det att läsa i journalen.

En sådan sjukdomsbeteckning saknar dock helt stöd i medicinsk och psykiatrisk forskning.

Ledarsidorna.se skriver:

Vid kontroll med en överläkare i psykiatri vid ett av Sveriges största sjukhus framgår att denna form av journalanteckning är direkt olämplig då islamofobi är mer att likna vid en åsikt, och inte en diagnos. ICD-nummer saknas dessutom, det nummer som sjukvården använder för att föra in diagnoser i journaler. Vidare blir omdömet, när jag läser upp journalen för överläkaren i psykiatri, att journalen är “djupt kränkande” för patienten.

Enligt Johan Westholm, redaktör på Ledarsidorna, går det inte att läsa sig till ur journalen hur psykiatrin kommit fram till att kvinnan har islamofobiska åsikter eller hur detta kan kopplas till diagnosen i övrigt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.