© Can Stock Photo Inc. / CITAlliance

Ovaccinerade barn förbjuds gå i skolan

Publicerad 8 april 2014, uppdaterad kl. 15:14

I den kanadensiska delstaten Alberta går myndigheterna långt för att försöka bekämpa utbrottet av mässling. Så långt att barn som är ovaccinerade inte ens får gå till skolan.

Flera fall av virussjukdomen mässling har nyligen upptäckts i Alberta och städerna Edmonton och Calgary. I den sistnämnda staden tvingas 100 elever, som av oklar anledning inte tagit vaccinet mot mässling, att stanna hemma från skolan de närmsta två veckorna, rapporterar Calgary Herald.

Flera lärare kommer också att stanna hemma tills den 21 april, då smittorisken uppges ha minskat.

Annons:


I flera andra delstater i Kanada, exempelvis Ontario och New Brunswick, är det obligatoriskt att vaccinera sig mot difteri, stelkramp, polio, mässling, påssjuka och röda hund innan skolgången.

Att tvångsvaccinera barn tror dock inte hälsodepartementet i Alberta på, skriver Calgary Herald. Istället tror man att det är effektivare att sprida propaganda genom utbildnings-och informationskampanjer som uppmuntrar föräldrar till att vaccinera sina barn.

Politikern David Swann, tillhörande Liberalerna, är tveksam om man verkligen kan vaccinera barn genom tvång utan att inskränka de mänskliga fri- och rättigheterna.

Det är viktigt att balansera allvarligheten i sjukdomen med risken för biverkningar, säger Swann till Calgary Herald.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend