Ovaccinerade barn förbjuds gå i skolan

I den kanadensiska delstaten Alberta går myndigheterna långt för att försöka bekämpa utbrottet av mässling. Så långt att barn som är ovaccinerade inte ens får gå till skolan.

publicerad 8 april 2014

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Flera fall av virussjukdomen mässling har nyligen upptäckts i Alberta och städerna Edmonton och Calgary. I den sistnämnda staden tvingas 100 elever, som av oklar anledning inte tagit vaccinet mot mässling, att stanna hemma från skolan de närmsta två veckorna, rapporterar Calgary Herald.

Flera lärare kommer också att stanna hemma tills den 21 april, då smittorisken uppges ha minskat.

I flera andra delstater i Kanada, exempelvis Ontario och New Brunswick, är det obligatoriskt att vaccinera sig mot difteri, stelkramp, polio, mässling, påssjuka och röda hund innan skolgången.

Att tvångsvaccinera barn tror dock inte hälsodepartementet i Alberta på, skriver Calgary Herald. Istället tror man att det är effektivare att sprida propaganda genom utbildnings-och informationskampanjer som uppmuntrar föräldrar till att vaccinera sina barn.

Politikern David Swann, tillhörande Liberalerna, är tveksam om man verkligen kan vaccinera barn genom tvång utan att inskränka de mänskliga fri- och rättigheterna.

Det är viktigt att balansera allvarligheten i sjukdomen med risken för biverkningar, säger Swann till Calgary Herald.

Fakta Mässling:

Mässling, morbilli, är en mycket smittsam virussjukdom som orsakar infektioner i luftvägarna.

Symptomen vid insjuknandet yttrar sig bland annat som hög feber, hosta, snuva, ögonirritation och en mycket kraftig ljuskänslighet.

 

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!