Problematiskt mobilanvändande hos tonåringar kopplas till ökad risk att drabbas av ångest, depression och sömnlöshet, visar två studier vid King’s College London. Studierna visar också att en av åtta ungdomar vill ha hjälp att minska sitt mobilanvändande.
Den första studien, som publicerades i Acta Paediatrica, genomfördes mellan den 31 januari och 8 mars 2020 och inkluderade 657 elever i åldrarna 16–18 år från fem olika skolor. Studien undersökte sambandet mellan ångest, depression och sömnsvårigheter, samt vad som kallas “problematiskt smartphone-användning“. Detta beteende kännetecknas av tankar och känslor kopplade till smartphones som liknar beroende. Exempelvis kan det innebära att känna panik eller bli upprörd när mobilen inte är i närheten, ha svårt att kontrollera tiden som tillbringas med telefonen, använda den längre än planerat utan att bli nöjd, samt att använda mobilen på bekostnad av andra roliga eller meningsfulla aktiviteter.
I den andra studien, som publicerats i BMJ Mental Health, undersökte man liknande samband, men med 69 elever i åldrarna 13–16 år under en fyraveckors period.
Totalt rapporterade 18,7 procent av 16-18-åringarna och 14,5 procent av 13-16-åringarna att man hade en problematiskt smartphone-användning.
Resultaten visar att 16-18-åringar som rapporterade ett problematiskt användande löpte dubbelt så stor risk att uppleva ångest och nästan tre gånger så stor risk att uppleva depression jämfört med de som inte hade det.
Vidare kunde man konstatera att 44,4 procent av ungdomarna i åldrarna 13–16 år med problematisk smartphone-användning rapporterade symptom med ångest, i jämförelse med 26,4 procent utan ett en sådan användning. När det gällde depression låg siffrorna istället på 55,6 procent respektive 35,8 procent. Generellt var höga poäng i problematiskt användning kopplad till ökad ångest, depression och sömnlöshet under en fyraveckors period.
Vill minska sitt användande
Båda studierna visade däremot också att många ungdomar vill tillbringa mindre tid med sina mobiler. Nästan två tredjedelar av 16-18-åringarna uppgav att de har försökt minska sin mobilanvändning medan en av åtta uppgav att de ville ha hjälp med att minska den. När det gällde 13-16-åringarna uppgav nära 90 procent att man försökt med minst en strategi för att minska sin användning.
– Den goda nyheten är att ungdomar är reflekterande och insiktsfulla när det gäller sin användning – de förstår att smartphones medför både nackdelar och fördelar, säger Dr Nicola Kalk, konsultpsykiater och huvudförfattare till båda studierna, i ett pressmeddelande.