Hälsa

Olof berättar om förlamningen efter svininfluensavaccinet

Publicerad 11 september 2012
Uppdaterad 16 oktober 2017

Efter hastiga och skrämmande varningar ifrån myndigheterna om farorna med svininfluensan A(H1N1) vaccinerade sig Olof liksom många andra svenskar. Olof var 59 år, helt frisk och körde buss.

En tid senare genomgick Olof en vanlig operation utan komplikationer. Ett par veckor senare tappade han känseln i benen och blev sedan förlamad ifrån midjan och ned. Han hade drabbats av den ovanliga förlamningssjukdomen Guillain-Barrés syndrom. Han fick efter en tid tillbaka funktionen i benen, men blev efter annan operation förlamad igen.
Guillain-Barrés syndrom är en av de allvarligare biverkningarna ifrån GlaxoSmithKlines vaccin Pandemrix.

Hör Olofs unika berättelse i Nya Dagbladets radiointervju:

 

Fakta Pandemrix:

Vaccinet tillverkas av läkemedelsjätten GlaxoSmithKline  och användes bland annat i Sverige som vaccin mot den nya influensan A(H1N1). Utöver vanligare biverkningar som stickningar, diarré förekommer även allvarliga allergiska reaktioner, den obotliga sömnsjukdomen narkolepsi samt en form av förlamning som kallas Guillain-Barrés syndrom. Läs den fullständiga bipacksedeln på FASS.se.

Fakta Guillain-Barrés syndrom:

Guillain-Barrés syndrom (GBS), är en akut autoimmun polyneuropati, som kännetecknas av förlamning i armar och ben som tilltar under loppet av några dagar eller veckor. Även känselsymptom och symptom från autonoma nervsystemet kan vara framträdande. Eftersom sjukdomen i allvarliga fall kan ge andningspåverkan och hjärtarytmi behöver patienter med GBS observeras på sjukhus. Symtomen kan gå över av sig själv, men i de flesta fall ges behandling med immunoglobuliner eller plasmaferes som påskyndar förbättringen. Trots behandling får ca 15 procent bestående nervpåverkan och upp till 5 procent avlider i det akuta skedet.

Källa: Wikipedia

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!