Oklar svensk beredskap för coronapandemi

Coronavirusets spridning

publicerad 24 februari 2020
- av Isac Boman
Socialminister Lena Hallengren (S) och biståndsminister Peter Eriksson (MP) vid dagens pressträff.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


1542 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Regeringen menar i stort att beredskapen i Sverige mot Coronavirutset redan är tillfredsställande som den är. Konkret ville man dock inte gå in på vilken kapacitet som finns vad gäller vårdplatser.
– Det handlar hela tiden om att göra prioriteringar, var socialminister Lena Hallengrens svar på frågan vid en pressträff under dagen.

I Italien har man nu mer än 150 bekräftade fall och i Sydkorea har över 700 rapporterats. Många är nu oroliga att coronaviruset ska slå hårt mot Skandinavien och Sverige.

Regeringen meddelar på en pressträff idag att man beslutat att donera överföra 40 miljoner kronor från biståndsbudgeten till WHO:s krisfond. I övrigt menar socialminister Lena Hallengren (S) att Sverige “följer utvecklingen utomlands” och att regeringen är beredd att ta till ytterligare åtgärder på inrådan av svenska myndigheters rekommendationer.

– Hittills så menar man att de åtgärder som vi har vidtagit inte minst när det gäller ökad information är det som är det allra mest effektiva, säger Hallengren.

Ministern utgår vidare från socialstyrelsens bedömning att “det finns en beredskap” för att hantera ett större utbrott.

– Socialstyrelsen bedömer att den nationella kapaciteten är god när det gäller vårdplatser, materiel och personlig skyddsutrustning, menar Hallgren.

Dock undvek ministern helt att konkret gå in konkret på hur många vårdplatser man bedömer det finns kapacitet för.

– Det handlar hela tiden om att göra prioriteringar, kommenterar Hallengren.

I dagsläget kan provtagningar för viruset göras på åtta svenska sjukhus. Man menar också att man höjt kompetensen på åtta hamnar och fem flygplatser för att upptäcka och hantera smittade som kommit in den vägen.

– Det handlar bland annat om att vid behov göra diagnoser, ge en snabb bedömning av och ge vård till sjuka resenärer, transportera sjuka resenärer till lämplig sjukvårdsinrättning, tillhandahålla enskilda lokaler för undersökning och om det skulle bli nödvändigt, tillhandahålla karantän för såväl människor som djur, säger Hallengren.

Generell screening av resenärer som kommit med flyg eller båt bedöms vara allt för resurskrävande och är inte aktuellt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!