Hälsa

Naturen är bra för din hälsa

Vi vet att spendera tid i naturen är bra för oss. Tidigare forskningar har visat tydligt hur lite tid i naturen kan minska risken för exempelvis hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och utmattningssyndrom. Men nu har forskare vid University of Exeter i samarbete med Uppsala Universitet fastställt precis hur mycket tid du behöver i naturen för att få hälsofördelar, skriver Land.se.

I den svensk-brittiska studien hämtades hälsodata från 20 000 britter och resultatet visade att om de spenderade minst två timmar i veckan i naturen mådde de bättre både psykiskt och fysiskt.
– Det är välkänt att det kan vara bra för människors hälsa och välbefinnande att vistas utomhus i naturen, men hittills har vi inte kunnat säga hur mycket som behövs. Två timmar i veckan är förhoppningsvis ett realistiskt mål för många människor, säger Dr Mat White, som ledde studien på University of Exeter Medical School, till Science Daily.

Tiden behöver inte vara sammanhängande, utan den kan spridas ut över hela veckan. Det viktigaste är att vara i naturen, som i studien definieras som till exempel naturreservat, stadsparker, stränder och landsbygder. Däremot är det viktigt att det blir minst två timmar per vecka. Studien visade att de som ändå spenderade tid i naturen, men mindre än två timmar, inte fick fler hälsofördelar än vanligt.

– Att tillbringa tid i naturen kan ge oss perspektiv på livsförhållanden, minska stress och mer kvalitetstid med vänner och familj, säger Terry Hartig, professor vid Uppsala universitet, som också medverkat till studien.

Forskarna hoppas att detta kan leda till att tid i naturen rekommenderas på samma sätt som fysisk aktivitet görs idag.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!