Nära två tredjedelar svenskar lider av värk

publicerad 23 november 2023
- av Sofie Persson
70 procent kvinnor uppger att de har lätt, måttlig eller svår värk.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En ny rapport från SCB visar att 63 procent av Sveriges befolkning lider av värk i varierande grad. Kvinnor och äldre är de mest drabbade grupperna.

31 procent av befolkningen, 16 år och uppåt, upplever lätt värk i skuldror, nacke, axlar, armar, händer, ben, fötter, rygg och/eller höft. 24 procent uppger att de har måttlig värk medan 9 procent upplever sin värk som svår, enligt rapporten.

Bland de yngre, i åldersgruppen 16–29 år, rapporterar 49 procent om någon form av värk, medan 75 procent av de som är 80 år eller äldre upplever detsamma. Bland dessa äldre rapporterar 13 procent om svår värk, att jämföra med 5 procent i den yngre åldersgruppen.

Bland könen uppger 70 procent kvinnor att de har lätt, måttlig eller svår värk. Hos män ligger samma siffra på 57 procent. När det handlar om svår värk uppger tio procent av kvinnorna och sju procent av männen sig ha det.

Vanligare hos arbetare

Vidare visar rapporten att smärta är vanligare hos personer med arbetaryrken jämfört med de inom tjänstemannayrken. Inom gruppen kvinnor med arbetaryrken uppger 76 procent att de lider av värk, jämfört med 67 procent inom tjänstemannayrken. För män är motsvarande siffror 61 procent för arbetare och 49 procent för tjänstemän. Svår värk är mer än dubbelt så vanlig bland arbetare jämfört med tjänstemän, med 9 respektive 4 procent.

Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF) görs varje år och ger en kort beskrivning av befolkningens hälsa. Rapporten baseras på ULF år 2022 och avser personer 16 år och äldre som svarat på frågor genom antingen webbenkät eller i telefonintervju om värk i kroppen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!