Myndigheter oense om ibuprofen vid coronasmitta

Coronavirusets spridning

publicerad 19 mars 2020
Arkivbild.

Läkemedelsverket avråder inte coronasmittade från att ta ibuprofen och går därmed emot Världshälsoorganisationens hållning.

Det råder skilda meningar om ibuprofens påverkan på personer som smittats av coronaviruset covid-19. Frankrikes hälsominister avrådde nyligen personer som smittats av covid-19 från att självmedicinera med ibuprofen, som bland annat finns i Ipren. Detta besked kom efter att en fransk studie fört fram att ibuprofen kan förvärra sjukdomstillståndet för de smittade.

Även Världshälsoorganisationen, WHO, avråder smittade från att ta ibuprofen om inte detta godkänts av en läkare. WHO menar att paracetamol, som finns i Alvedon och Panodil, är ett bättre alternativ för den som smittats.

– Använd inte ibuprofen som självmedicinering. Det är viktigt, säger WHO:s talesman Christian Lindmeier till media, enligt AFP.

Men WHO och den franske hälsoministern får inte gehör för sin uppmaning i Sverige, där den ansvarande myndigheten Läkemedelsverket, inte valt att generellt avråda från att ta ibuprofen i fall man smittats av covid-19.

Tillgängliga vetenskapliga data ger inte stöd för vare sig gynnsamma eller skadliga effekter specifikt på sjukdomsförloppet vid covid-19 infektion. Det är viktigt att följa de rekommendationer som ges i informationen i läkemedelsförpackningen (bipacksedel)”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!