Mitt under viruskrisen: Stockholms län stoppar tester för coronasymptom

Coronavirusets spridning

publicerad 12 mars 2020
- av Isac Boman
Misstänkt coronasmittade kommer inte erbjudas provtagning.

Stockholms län har beslutat att inte längre ta prover på människor som har symptom som tyder på coronasmitta, undantaget om personerna redan är inlagda på sjukhus. Beslutet innebär att det nu kommer bli mycket svårt att bedöma hur många som smittas i Sverige.

Under onsdagen bestämde ansvariga i Stockholms län för att provtagningen enbart kommer att fokusera på de som är så sjuka att de är inlagda på sjukhus i länet. Personer som har symptom kommer inte att testas för corona ens om de har varit i kontakt med bekräftat smittade eller besökt områden med hög smittorisk.

Du som har symtom som påminner om coronavirus kommer inte att provtas. Det gäller oavsett om du varit i de områden som tidigare varit utsatta för smitta eller haft nära kontakt med någon som du vet är sjuk i covid-19”, står det att läsa på 1177.se.

Beslutet motiverar man med att ”skydda patienter” på sjukhus som redan har andra sjukdomar”.

Under en presskonferens under gårdagen förklarade den mycket hårt kritiserade statsepidemiologen Anders Tegnell att man i Sverige inte heller nu kommer att fokusera särskilt på människor som rest in från andra länder. I samband att flygningar tilläts från Italien och Iran, trots att dessa tidigt drabbades hårt av viruset, betonade Tegnell att konkreta skydds- och kontrollåtgärder vid sidan av informationsspridning är meningslöst. Den här gången är motiveringen istället att riskområdena blivit för ”diffusa”.

– Vi kommer inte längre att provta med så stort fokus på resenärer från riskområden, eftersom riskområdena blivit alltmer diffusa.

Sjukvården uppmanar allmänheten att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer att människor med symptom inte träffar folk utanför hemmet eller reser kollektivt.

Stockholms län har drabbats hårdast hittills av coronaviruset med 235 bekräftade fall under onsdagen, men antalet förväntas stiga under de kommande dagarna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!