Foto: Chuck Grimmett/CC BY-SA 2.0

Mexikanskt ja till medicinsk marijuana

Publicerad 17 december 2016, uppdaterad kl. 18:27

I veckan röstade en överlägsen majoritet i senaten i Mexiko för en legalisering av marijuana för medicinskt och terapeutiskt bruk.

Röstsiffrorna blev överlägsna 98- 7 till favör för de som ville lätta upp de strikta droglagarna som finns i Mexiko. Skulle lagförslaget förverkligas innebär det att Mexikos hälsoministerium kommer att godkänna ett antal marijuanaderivat för medicinskt bruk. Det kommer inte heller att vara olagligt att plantera, odla och skörda marijuanaplantor om det sker i ett medicinskt eller vetenskapligt syfte.

Annons:


Efter att lagförslaget nu passerat senaten måste det först röstas för av den mexikanska kongressens underhus.

Ett antal senatorer påpekade att marijuana kan användas för att behandla sjukdomar och diagnoser som cancer, aids och epilepsi. Andra menar att de strikta droglagarna som Mexiko tillämpat de senaste åren förvärrat problemet med illegal droghandel i landet, rapporterar teleSUR.

Vi har kämpat i åratal för ett godkännande och erkännande av de medicinska och terapeutiska användningarna av cannabis, och idag har vi äntligen kommit någonvart, säger Lisa Sanchez, chef för den ideella organisation Mexico United Against Crime, som hävdar att en liberal narkotikapolitik kommer minska brottsligheten.

I 10 år har Mexiko fört vad man kallar ett “krig mot narkotikan”, som kritiserats för att i själva verket stärka drogkartellernas inflytande och bidra till ökat våld och korruption. Omrking 100 000 personer beräknas ha omkommit som en följd av den mexikanska statens narkotikakrig.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • Bertil Andersson

  Som om Mexiko inte har tillräckligt med problem redan. Nu väntar vi bara på vem av de svenska flumdum politikerna som skall föreslå att giftet blir legalt i Sverige också.
  Erfarenheterna från staterna Washington och Colorado, där det först blev legalt visar att antalet psykoser, ångest har ökat med flera hundra procent. Akutmottagningarna har fått avesvärt fler såda fall att ta hand om.
  Och det kan ju bara vara bra att flumnissarnas böjelser tar upp platser för riktigt sjuka.

  • Det är inget gift. Medicinsk marijuana blir man inte berusad av. Bevisligen finns det många som har blivit botade från sin cancer. För dem som cancern har gått för långt på har det ändå underlättat den sista tiden i livet. Tydligen lindrar det bättre smärtan än morfin. Den senare är ju också en drog om än legal i medicinska syften. Vilket otroligt hyckleri. Allting går tillbaka till början av 1900-talet då Rockefeller började investera massor av pengar i läkemedelsbranschen. Han gillade inte konkurrens så därför undantrycktes alternativ medicin redan från början.

   • Bertil Andersson

    Jag fick googla lite för att få kunskap. Cannabis kommer från en och samma växt oavsett om det är medicinsk eller nöje.Men precis som alla växter, några blir stora, några blir bara små. Det ämne som orsakar berusning förekommer i all cannabis i större eller mindre mängd. De som innehåller liten mängd av detta berusningsämne kallas medicinsk cannabis. För att ta reda på hur mycket av detta ämne som varje planta inehåller krävs det omfattande tester. Jag har bara lite svårt att tro att den cannabis som säljs i Holland, Colorado, Washington, Christiania har genomgått dessa analyser.
    Men att det med fördel kan användas som smärtlindring håller jag med om då cannabisen inte är så beroendegörande som morfin.

 • Dacke

  Legaliseringen av marijuana för “medicinskt” bruk är inte tänkt för mexikaner, utan är tänkt för Amerika. Den här legaliseringen av cannabis är enbart till för att bättra på Mexikos inkomster.
  Sedan Obama blev USA,s president har marijuana (medicinskt bruk) legaliserats i 50 stater d.v.s. alla. Obama själv är en flitig användare av marijuana och av den anledningen utsåg George Soros sin nye adept och satsade många miljd. på honom i presidentvalet för 8 år sedan och då av två anledningar. Den första var att se till att cannabis legaliserades och den andra var att bryta ned det industriella samhället. Obama (Soros) har varit effektiva att sänka amerikansk industri och dess fotspår har medellivslängden sjunkit, något som aldrig hänt i modern tid. Dödsfallen p.g.a. överdoser ökade med 11 % under 2015 och skördar fler offer än som dödas i trafiken eller genom vapen, mord och självmord. Det här är en direkt följd av Obamas (läs Soros) destruktiva politik. En bra värdemätare är att se vad Trump fick sitt starkaste stöd i valet. Det var där industrin utplånats (rostbältet) och ersatts av hopplöshet och en brist på framtidstro och en vardag där drogerna tagit över.
  Mexikos legalisering av marijuana välkomnas givetvis av finansvärlden och Wall Street som med glädje ser att nytt kapital kommer in i “systemet” och att den första dominobrickan fallit för en legalisering av kokain, heroin, amfetamin, kat, opium m.m. I slutänden är alla droger tillåtna att säljas och kravet är att det endast är för “medicinskt bruk”.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend