MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 21 februari 2024

onsdag 21 februari 2024

Mexikanskt ja till medicinsk marijuana

publicerad 17 december 2016

I veckan röstade en överlägsen majoritet i senaten i Mexiko för en legalisering av marijuana för medicinskt och terapeutiskt bruk.

Röstsiffrorna blev överlägsna 98- 7 till favör för de som ville lätta upp de strikta droglagarna som finns i Mexiko. Skulle lagförslaget förverkligas innebär det att Mexikos hälsoministerium kommer att godkänna ett antal marijuanaderivat för medicinskt bruk. Det kommer inte heller att vara olagligt att plantera, odla och skörda marijuanaplantor om det sker i ett medicinskt eller vetenskapligt syfte.

Efter att lagförslaget nu passerat senaten måste det först röstas för av den mexikanska kongressens underhus.

Ett antal senatorer påpekade att marijuana kan användas för att behandla sjukdomar och diagnoser som cancer, aids och epilepsi. Andra menar att de strikta droglagarna som Mexiko tillämpat de senaste åren förvärrat problemet med illegal droghandel i landet, rapporterar teleSUR.

Vi har kämpat i åratal för ett godkännande och erkännande av de medicinska och terapeutiska användningarna av cannabis, och idag har vi äntligen kommit någonvart, säger Lisa Sanchez, chef för den ideella organisation Mexico United Against Crime, som hävdar att en liberal narkotikapolitik kommer minska brottsligheten.

I 10 år har Mexiko fört vad man kallar ett “krig mot narkotikan”, som kritiserats för att i själva verket stärka drogkartellernas inflytande och bidra till ökat våld och korruption. Omrking 100 000 personer beräknas ha omkommit som en följd av den mexikanska statens narkotikakrig.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend