Merkel: 7 av 10 tyskar kan smittas

Coronavirusets spridning

publicerad 12 mars 2020
- av Markus Andersson
Skräcken för coronaviruset sprider sig i Tyskland.

60 miljoner tyskar kan komma att insjukna av coronaviruset. Det meddelade förbundskanslern Angela Merkel och det tyska smittskyddsinstitutet under onsdagen.

Angela Merkel har blivit kritiserad för att ha varit relativt osynlig under coronapandemin och visat svagt ledarskap trots att fler än 1500 tyskar har bekräftats vara smittade och minst tre avlidit. Under en särskild presskonferens syntes hon dock igen och det var inga muntra besked hon gav.

Enligt Merkel bedömer man utgående från experters beräkningar att 60 till 70 procent av tyskarna kan insjukna. Ansvariga för det tyska smittskyddsinstitutet RKI deltog också under presskonferensen och bekräftade att epidemin i värsta fall kan pågå i flera år och att majoriteten av det tyska folket kan komma att bli sjuka av viruset.

Merkel pratade vidare om att det är nu den tyska solidariteten sätts på prov och att det är av yttersta vikt att vinna tid för att kunna bekämpa spridningen.

Precis som i Sverige, Danmark och flera andra länder har Tyskland satt upp riktlinjer som innebär att alla större arrangemang bör ställas in. I Sverige är gränsen satt vid 500 människor och i Tyskland vid 1000. Det är dock de olika delstaterna som själva bestämmer om de vill följa råden.

Om en månad ska Merkels CDU utse en ny partiledare som också förmodas bli den nästa ledaren för Tyskland. Coronakrisen kan dock göra att partikongressen ställs in på obestämd tid.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.