Iranska dadlar bakom utbrott av hepatit A

publicerad 5 maj 2019

Hittills har nio personer i Sverige insjuknat i hepatit A. Färska iranska dadlar misstänks vara smittkällan.

Sedan slutet av februari har nio personer i Sverige insjuknat i hepatit A. Alla de smittade uppger att de ätit färska dadlar från Iran. Det senaste fallet var i mitten av april, men det går inte att säga att utbrottet är över. Personerna som blivit sjuka bor i olika delar av landet.

Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, berörda smittskyddsenheter och kommuner utreder tillsammans utbrottet för att identifiera smittkällan. I dagsläget är inget särskilt varumärke av dadlar utpekat eller misstänkt, men analyserna fortsätter.

– Smittspårning är svårt. Det tar flera veckor från smittotillfället innan man blir sjuk och det finns ofta inget kvar av maten att analysera. Dessutom kan smittan finnas i en liten del av en förpackning samtidigt som resten är fritt från smitta, säger Mats Lindblad smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!