Iranska dadlar bakom utbrott av hepatit A

publicerad 5 maj 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hittills har nio personer i Sverige insjuknat i hepatit A. Färska iranska dadlar misstänks vara smittkällan.

Sedan slutet av februari har nio personer i Sverige insjuknat i hepatit A. Alla de smittade uppger att de ätit färska dadlar från Iran. Det senaste fallet var i mitten av april, men det går inte att säga att utbrottet är över. Personerna som blivit sjuka bor i olika delar av landet.

Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, berörda smittskyddsenheter och kommuner utreder tillsammans utbrottet för att identifiera smittkällan. I dagsläget är inget särskilt varumärke av dadlar utpekat eller misstänkt, men analyserna fortsätter.

– Smittspårning är svårt. Det tar flera veckor från smittotillfället innan man blir sjuk och det finns ofta inget kvar av maten att analysera. Dessutom kan smittan finnas i en liten del av en förpackning samtidigt som resten är fritt från smitta, säger Mats Lindblad smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!