Iranska dadlar bakom utbrott av hepatit A

publicerad 5 maj 2019

Hittills har nio personer i Sverige insjuknat i hepatit A. Färska iranska dadlar misstänks vara smittkällan.

Sedan slutet av februari har nio personer i Sverige insjuknat i hepatit A. Alla de smittade uppger att de ätit färska dadlar från Iran. Det senaste fallet var i mitten av april, men det går inte att säga att utbrottet är över. Personerna som blivit sjuka bor i olika delar av landet.

Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, berörda smittskyddsenheter och kommuner utreder tillsammans utbrottet för att identifiera smittkällan. I dagsläget är inget särskilt varumärke av dadlar utpekat eller misstänkt, men analyserna fortsätter.

– Smittspårning är svårt. Det tar flera veckor från smittotillfället innan man blir sjuk och det finns ofta inget kvar av maten att analysera. Dessutom kan smittan finnas i en liten del av en förpackning samtidigt som resten är fritt från smitta, säger Mats Lindblad smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.