Hälsa

Iranska dadlar bakom utbrott av hepatit A

Hittills har nio personer i Sverige insjuknat i hepatit A. Färska iranska dadlar misstänks vara smittkällan.

Sedan slutet av februari har nio personer i Sverige insjuknat i hepatit A. Alla de smittade uppger att de ätit färska dadlar från Iran. Det senaste fallet var i mitten av april, men det går inte att säga att utbrottet är över. Personerna som blivit sjuka bor i olika delar av landet.
Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, berörda smittskyddsenheter och kommuner utreder tillsammans utbrottet för att identifiera smittkällan. I dagsläget är inget särskilt varumärke av dadlar utpekat eller misstänkt, men analyserna fortsätter.

– Smittspårning är svårt. Det tar flera veckor från smittotillfället innan man blir sjuk och det finns ofta inget kvar av maten att analysera. Dessutom kan smittan finnas i en liten del av en förpackning samtidigt som resten är fritt från smitta, säger Mats Lindblad smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!