Hur mycket skärmtid är vettigt?

publicerad 18 april 2019

Människor i alla åldrar spenderar mer och mer tid framför olika typer av skärmar. Barn i låga åldrar lär sig använda surfplattor. En del forskare varnar för långsiktiga effekter av att sitta framför en skärm för många timmar per dygn. Sådana effekter inkluderar lägre mental prestanda, sänkt kognitiv funktion och en sämre förmåga att bearbeta information. Det är inte bara föräldrar som frågar sig hur mycket tid ett barn ska spendera framför en skärm, utan även psykologer, hälsoorganisationer och till och med regeringar.

Men det man gör online är inte bara dåligt. För vuxna kan det till och med vara nyttigt att ta en paus från det man gör och sätta sig vid en skärm med ett spel en stund. Man kan hitta roliga små spel att ägna sig åt några minuter på den här sidan. Sådana små pauser är inte alls dåligt. Tvärtom, de ger hjärnan en paus från det den arbetade med. De flesta spelar på enkla spelautomater med roliga teman när de har en paus, men även på vanliga casinospel online och livespel. Det är när man sitter i timtal det blir dåligt. Äldre uppmanas att spela spel i större utsträckning. Många spel förbättrar vår fingerfärdighet, vår reaktionsförmåga och vårt minne.

Skärmtid påverkar barns utveckling

De flesta föräldrar tror att olika typer av tekniska prylar är bra för barn. Mer än en fjärdedel av alla barn använder någon typ av enhet med en skärm i mer än två timmar per dag, och nästan hälften av alla barn använder en dylik enhet i mer än en timme per dag. Så gott som alla barn spenderar minst dubbelt så mycket tid framför en skärm som de gör utomhus. Sådan information får de flesta att se tydligt att även om skärmtid inte nödvändigtvis är dåligt, så är det så gott som alltid sämre än att vara ute och leka och umgås med andra.

Många stora organisationer och regeringar har publicerat skrivelser om hur skärmanvändning påverkar ungdomars hälsa. De har skrivit om sociala medier, och om hur digital teknik påverkar barns psykiska välbefinnande. Barns lycka, psykiska hälsa och framförallt deras sociala liv påverkas nämligen av tekniken. Alla undersökningar har visat att en del skärmtid är bra för de flesta barns utveckling och mentala välbefinnande. Men den visade samtidigt att för mycket skärmtid gav en negativ inverkan på deras hälsa och framtida akademiska resultat. Barn förlorar förmåga både i konkret och abstrakt tänkande.

Begränsa skärmtiden

Hur lång tid ska då ett barn sitta framför en skärm varje dag? Rekommendationerna från USA:s hälsodepartement är att barn under två år inte överhuvudtaget bör vara framför en skärm. Äldre barn bör ha maximalt två timmar om dagen, och då är TV, dator och surfplattor kombinerat. Vid en ålder av sju år har det genomsnittliga barnet tillbringat ett helt år, dygnet runt, med att titta på TV, dator, surfplatta eller telefon. Det är en oerhört stor siffra, vilken klargör varför många barn har dålig kondition och problem med övervikt. I Taiwan har man skärpt lagstiftningen mot föräldrar som låter sina barn använda elektroniska apparater under långa perioder. Det är ett brott som resulterar i böter. Skärmtid är alltså inte bara en kulturfråga om vad barn gör på fritiden, eller om ett pedagogiskt värde. Det är även en medicinsk fråga.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.