Hudcancerfall har tiodubblats på 60 år

publicerad 25 juni 2020
- av Isac Boman
Trots riskerna fortsätter svenskar utsätta sig för stark sol.

Den farliga hudcancertypen malignt melanom ökar återigen kraftigt i Sverige. Ny forskning visar att antalet cancerfall har tiodubblats sedan 1960-talet.

Faktum är att just hudcancer är den typ av cancer som ökar allra mest i Sverige, dessvärre tyder forskningen på att den aggressiva varianten – malignt melanom är den som ökar mest av alla.

– Det vi ser med den här studien är att de som fått ett melanom också oftare än förr får ytterligare hudcancertumörer, säger Hildur Helgadottir på Karolinska institutet till SVT.

Noterbart är att de svenskar som fick malignt melanom mellan 1960 och 1969 sällan fick återfall och drabbades av samma cancer en gång till. Svenskarna som fick hudcancern mellan 2000 och 2009 löpte dock tio högre risk att få den aggressiva sjukdomen en andra gång inom en tioårsperiod.

– Det är stora skillnader om man jämför med hur vi exponerade oss för solen i bondesamhället. Då var vi mycket ute och på våren blev det en mer gradvis exponering. Folk hade dessutom lite mer kläder på sig, förklarar Helgadottir och menar vidare att en orsak till ökningen kan vara att många svenskar mitt i vintern åker till varma solrika länder trots att deras hud inte är förberedda på detta.

Trots att de flesta svenskar idag vet om att solande under lång tid kan orsaka malignt melanom så väljer många människor fortfarande att spendera semestern på stranden eller i solstolar, något som är direkt farligt.

Martin Bergö är professor i molekylär medicin på Sahlgrenska akademin i Göteborg och menar att det är väldigt viktigt att den nya studien lyfts fram och att ökningen av hudcancern blir allmän kännedom.

– Det här är en bra och jätteviktig studie. Dödligheten är betydligt större andra gången man får malignt melanom. Det riktigt intressanta med de nya siffrorna är hur mycket det ökar att få återkommande melanom, säger Martin Bergö.

Samtidigt är han förvånad över att svenskarna inte har lärt sig att undvika solen då dess risker har varit kända i så många år. Han menar också att man bör fortsätta forska kring huruvida andra faktorer än solljus spelar in på förekomsten av hudcancer, och om kost och antioxidanter har något med ökningen att göra.

– Man vet att det hjälper att skydda sig mot solen. Där man lyckats få folk att använda solskyddsfaktor har hudcancern minskat. Det bästa är att hålla sig undan från sol och skydda sig med kläder, solhatt med mera, konstaterar han.

Studien gjordes med hjälp av data från 55 000 hudcancerdrabbade patienter och noterbart är även att fler män än kvinnor drabbades av upprepad hudcancer.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.