Hälsa

Hälsorisker kring fluor utreds

Ramlösas smaksatta mineralvatten innehåller mer än 1,5 mg/l fluorid. Foto: Kjetil Ree/CC BY-SA 3.0
Ramlösas smaksatta mineralvatten innehåller mer än 1,5 mg/l fluorid. Foto: Kjetil Ree/CC BY-SA 3.0

Ämnet fluor, som finns i höga doser i allt från mineralvatten till tandkrämer, har tidigare kopplats till olika hälsorisker. Nu ska Läkemedelsverket utreda hur det ligger till med riskerna kring fluor.

Läkemedelsverket ska bland annat utreda om de fluorhalter som förekommer i svenskt dricksvatten kan ge upphov till skelettcancer hos barn. Detta efter resultatet från en studie från Harvard University, rapporterar TT.
EU:s regler för fluorid i kosmetiska produkter är från 1980-talet och baseras enbart på tandkrämsanvändning. De senaste åren har marknaden breddats med bland annat sugtabletter och tandskölj. Detta i kombination med olika hälsolarm har fått Läkemedelsverket att agera.

De begränsningar som EU satte upp för fluorid i kosmetiska produkter har inte uppdaterats sedan 1980-talet och utgår endast på tandkrämsanvändningen.

På Ramlösas smaksatta produkter står det: Bör ej intas regelbundet av barn under sju år. Varningstexten finns där eftersom Ramlösas mineralvatten innehåller 1,5 milligram fluor per liter vatten, vilket är högre än det som är tillåtet för vattenverken.

Tidigare studier har visat att fluor kan vara skadligt för barn och leda till bland annat ADHD och autism.

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!