Hälsorisker kring fluor utreds

publicerad 9 augusti 2015
Ramlösas smaksatta mineralvatten innehåller mer än 1,5 mg/l fluorid

Ämnet fluor, som finns i höga doser i allt från mineralvatten till tandkrämer, har tidigare kopplats till olika hälsorisker. Nu ska Läkemedelsverket utreda hur det ligger till med riskerna kring fluor.

Läkemedelsverket ska bland annat utreda om de fluorhalter som förekommer i svenskt dricksvatten kan ge upphov till skelettcancer hos barn. Detta efter resultatet från en studie från Harvard University, rapporterar TT.

EU:s regler för fluorid i kosmetiska produkter är från 1980-talet och baseras enbart på tandkrämsanvändning. De senaste åren har marknaden breddats med bland annat sugtabletter och tandskölj. Detta i kombination med olika hälsolarm har fått Läkemedelsverket att agera.


Annonser:


De begränsningar som EU satte upp för fluorid i kosmetiska produkter har inte uppdaterats sedan 1980-talet och utgår endast på tandkrämsanvändningen.

På Ramlösas smaksatta produkter står det: Bör ej intas regelbundet av barn under sju år. Varningstexten finns där eftersom Ramlösas mineralvatten innehåller 1,5 milligram fluor per liter vatten, vilket är högre än det som är tillåtet för vattenverken.

Tidigare studier har visat att fluor kan vara skadligt för barn och leda till bland annat ADHD och autism.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.