Grönt ljus för medicinsk marijuana i Grekland

publicerad 4 juli 2017

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Grekland har regeringen beslutat att tillåta användningen av cannabis i medicinskt syfte. Därmed blir man det sjätte EU-landet som tillåter medicinsk marijuana.

Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras bekräftar att det numera är tillåtet för läkare att skriva ut cannabis till patienter som är i behov av dess medicinska egenskaper. Beslutet fattade den grekiska vänsterregeringen efter ett expertutlåtande som gjordes på uppdrag av landets hälsoministerium.

– Från och med nu ingår Grekland bland de länder där leverans av medicinsk cannabis till patienter i behov är lagligt, sade Tsipras vid en presskonferens i förra veckan, enligt The Independent.

Tidigare var cannabis och marijuana – det sistnämnda är namnet på cannabis i växtform – strikt förbjudna i Grekland och klassades i samma grupp som betydligt farligare droger som exempelvis heroin och LSD.

Grekland är dock inte det första europeiska landet att tillåta medicinsk marijuana. I EU har redan Finland, Nederländerna, Tjeckien, Spanien och Portugal legaliserat medicinsk marijuana. Även i flera delstater i USA har medicinsk marijuana legaliserats på senare tid.

Cannabis och marijuana har visat sig ha positiv effekt på patienter som lider av epilepsi, posttraumatiskt stressyndrom, kronisk smärta eller cancer, skriver The Independent.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!