Hälsa

Grönt ljus för medicinsk marijuana i Grekland

I Grekland har regeringen beslutat att tillåta användningen av cannabis i medicinskt syfte. Därmed blir man det sjätte EU-landet som tillåter medicinsk marijuana.

Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras bekräftar att det numera är tillåtet för läkare att skriva ut cannabis till patienter som är i behov av dess medicinska egenskaper. Beslutet fattade den grekiska vänsterregeringen efter ett expertutlåtande som gjordes på uppdrag av landets hälsoministerium.

– Från och med nu ingår Grekland bland de länder där leverans av medicinsk cannabis till patienter i behov är lagligt, sade Tsipras vid en presskonferens i förra veckan, enligt The Independent.

Tidigare var cannabis och marijuana – det sistnämnda är namnet på cannabis i växtform – strikt förbjudna i Grekland och klassades i samma grupp som betydligt farligare droger som exempelvis heroin och LSD.

Grekland är dock inte det första europeiska landet att tillåta medicinsk marijuana. I EU har redan Finland, Nederländerna, Tjeckien, Spanien och Portugal legaliserat medicinsk marijuana. Även i flera delstater i USA har medicinsk marijuana legaliserats på senare tid.

Cannabis och marijuana har visat sig ha positiv effekt på patienter som lider av epilepsi, posttraumatiskt stressyndrom, kronisk smärta eller cancer, skriver The Independent.

Liknande artiklar

Grekiskt stridsplan har kraschat i Egeiska havet Ett grekiskt stridsplan har kraschat utanför ön Skyros i Egeiska havet, rapporterar internationella medier. Enligt up...
Turkiet hotar att invadera Grekland Turkiska politiker har uttalat hot om att invadera Grekland angående ett antal öar som Turkiet anser sig ha rätt till. Ä...
Tyska polisen vill att cannabis legaliseras Tysklands nationella polisorganisation vill att all användning av cannabis i landet ska legaliseras. Den tyska polise...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!