God bakteries arbete kartläggs

publicerad 15 april 2014

Forskare har kartlagt hur en bakterie i magen hjälper till att bryta ned mat. Vid studier av tarmbakterier på molekylär nivå har fors­karna upptäckt en samling gener hos bakterien Bacteroides ovatus.

Dessa gener låter bakterien bryta ned xyloglukan, en komponent i kostfiber som finns i alla frukter och grönsaker människan äter.

– Just den här bakterien, och hur den bryter ner en del av kostfiber, har visat sig vara ett viktigt verktyg i matsmältningens verktygslåda. Generna som vi har upptäckt och som ger bakterien förmågan att bryta ned xyloglukan, är ett nedbrytningssystem som finns hos mer än 90 procent av befolkningen, säger professor Harry Brumer som inledde studien vid KTH:s avdelning för Bioteknologi och sedan två år driver forskningen vidare från University of British Columbia.

Upptäckten kan bli viktig för framställning av ny probiotika, men kan komma att användas även för andra ändamål. Några exempel är miljövänligare sätt att bryta ned biomassa, vilket kan leda till renare
biobränslen, samt behandling av pappersmassa.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.