Fyra akutsjukhus nu i stabsläge

Coronavirusets spridning

publicerad 11 mars 2020
- av Isac Boman
Södersjukhuset är ett av fyra sjukhus att gå upp i stabsläge.

Fyra av Stockholms akutsjukhus befinner sig i stabsläge efter att patienter smittade av coronaviruset sökt vård på olika sjukhus i huvudstaden.

Under tisdagen gick ytterligare tre akutsjukhus i Stockholm upp i stabsläge. Det handlar om Danderyds sjukhus, Södertälje sjukhus och Södersjukhuset. Sedan tidigare meddelade S:t Görans sjukhus att man också går upp i stabsläge.

Sjukhusen i Södertälje och Danderyd hävdar att stabsläget inte är direkt kopplat till misstänkt smitta bland anställda men att man följer utvecklingen i landet i stort, rapporterar SR. Genom att gå upp i beredskapsläge hoppas man snabbt kunna mobilisera resurser vid behov och bakgrunden är kontakt med patienter på sjukhusen som sedan visat sig vara smittade av coronaviruset.

I korthet innebär stabsläge ett beredskapsläge där en särskilt tillsatt sjukhusledning håller sig underrättade om läget och händelseutvecklingen och vidtar nödvändiga åtgärder och prioriteringar. Det är det lägsta av de tre beredskapslägen som finns och de andra två är förstärkningsläge och katastrofläge. I det sistnämnda läget tas åtgärder för att förstärka samtliga viktiga funktioner inom sjukvården.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.