Fyra akutsjukhus nu i stabsläge

Publicerad 11 mars 2020

Södersjukhuset är ett av fyra sjukhus att gå upp i stabsläge.

Fyra av Stockholms akutsjukhus befinner sig i stabsläge efter att patienter smittade av coronaviruset sökt vård på olika sjukhus i huvudstaden.

Under tisdagen gick ytterligare tre akutsjukhus i Stockholm upp i stabsläge. Det handlar om Danderyds sjukhus, Södertälje sjukhus och Södersjukhuset. Sedan tidigare meddelade S:t Görans sjukhus att man också går upp i stabsläge.

Sjukhusen i Södertälje och Danderyd hävdar att stabsläget inte är direkt kopplat till misstänkt smitta bland anställda men att man följer utvecklingen i landet i stort, rapporterar SR. Genom att gå upp i beredskapsläge hoppas man snabbt kunna mobilisera resurser vid behov och bakgrunden är kontakt med patienter på sjukhusen som sedan visat sig vara smittade av coronaviruset.
I korthet innebär stabsläge ett beredskapsläge där en särskilt tillsatt sjukhusledning håller sig underrättade om läget och händelseutvecklingen och vidtar nödvändiga åtgärder och prioriteringar. Det är det lägsta av de tre beredskapslägen som finns och de andra två är förstärkningsläge och katastrofläge. I det sistnämnda läget tas åtgärder för att förstärka samtliga viktiga funktioner inom sjukvården. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!