Folkhälsomyndigheten följer vaccindebatten noggrant för att inte skepticismen mot vacciner ska öka
Foto: montage/Pressfoto Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten “rustar” mot att allt fler blir skeptiska mot vacciner

Publicerad 7 mars 2017, uppdaterad kl. 10:01

Vaccinkritiker har skapat oro inom svenska Folkhälsomyndigheten och nu har skepticismen fått en stark röst i Vita huset, Donald Trump. Det gör att svenska myndigheter följer utvecklingen skriver ETC.

Att vaccinationer alltmer ifrågasätts på vissa håll i USA är någonting som oroar svenska myndigheter. Vaccinkritiker har fått upp ögonen på svenska medborgare. Ifrågasättandet av vaccinationer har idag en stark spridning tack vare internet.

Annons:


– Det är viktigt att vara förberedda på att den diskussionen kan komma här också … Vi följer hur debatten går så att vi har bra argument på den typen frågeställningar som kommer upp, så att vi snabbt kan komma ut med bra och objektiv information, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Anders Tegnell inte oroad för minskad vaccinationstäckning trots SIFO-undersökning som visar på motsatsen. Tegnell uppger för Daniel Rossetti på ETC att han inte är oroad och han påstår att det inte finns någon tendens att motviljan mot vaccinationer skulle ha ökat den senaste tiden. Han lutar sig mot att det råder en hög vaccinationstäckning i Sverige.

– De signaler vi får är att man på barnavårdscentraler och i skolan har mer av en diskussion med föräldrar och barn om nyttan med vaccinationer. Men det har inte gått så långt så att det har blivit ett avståndstagande.

ETC skriver att en SIFO-undersökning från 2016 visar att skepsis mot allmänna vaccinationsprogram för vuxna har ökat. Studien visade att endast 37% skulle låta sig vaccineras om det kom en ny influensaepidemi, enligt SvD.

ETC lyssnar på elnätsexpert CJ Åkerberg

Daniel Rossetti på ETC har talat med skeptikern Carl Johan Åkerberg (CJ Åkerberg) som helt saknar utbildning inom medicin, toxikologi eller biologi och driver bloggen Tankebrott.nu. CJ Åkerberg som arbetar med anläggningsdokumentation på ett elnätsbolag tror att vi har mycket att lära av hur amerikanska myndigheter bemöter nyheter kring tex risker med vaccinationer, som han anser är falska.

CJ Åkerberg är aktiv på pro-vaccinbloggar och internetforum där han propagerar för att alla ska vaccinera sig eftersom han anser att vacciner är ofarliga narkolepsiskandalen till trots.

– Amerikanerna har varit tvungna att jobba mycket mer för att informera och ta fram program hur de ska hantera folks oro som uppstår kring falska nyheter just kring hälsa, säger Åkerberg.

CJ Åkerberg förespråkare av HPV-vacciner mot livmoderhalscancer där det uppstått diskussioner om riskerna. Åkerberg skriver om det och andra vacciner på sin blogg Tankebrott.nu som i sidhuvudet på bloggen har en bild på en skrikande man med ögonbindel.

 

Artikeln har tidigare publicerats på Newsvoice

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • xmaverickx

    Utseendet KAN säga mycket om en person, utseendet på mannen på bilden säger mig att han har psykopatiska drag.

  • Nymous

    Tror det är för att det är statligt, inte sant? Staten verkar inte alls vilja medborgaren väl edsto mer äckligt skit som kommer upp till ytan nu när det sakta har börjat röras om i grytan.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend