Fler döda av coronaviruset än under SARS-epidemin

publicerad 11 februari 2020
- av Isac Boman
774 personer dog under SARS-utbrottet, en siffra som antalet dödsfall i coronaviruset nu har passerat.

Minst 1018 personer har nu avlidit av coronaviruset, det är fler än vad som dog under SARS-utbrottet 2002-2003. Totalt har mer än 43 000 människor rapporterats vara smittade av viruset.

Under den uppmärksammade SARS-epidemin mellan 2002 och 2003 dog enligt officiella källor sammanlagt 774 personer och mer än 8000 smittades. Sars hade en högre dödlighet än vad coronaviruset hittills haft men dödssiffrorna har trots det nu blivit passerade av den nya epidemin.

Bara under lördagen dog nästan 90 personer i Kina men samtidigt kommer rapporter att antalet nya smittade har minskat de senaste dagarna vilket ger hopp om de åtgärder om karantän som satts in verkligen fungerat, rapporterar The Guardian.


Annonser:


De senaste veckorna har många kinesiska städer närmast stängts ner, flygavgångar ställts in och skolor och arbetsplatser har hållits stängda, förhoppningarna är nu att det kinesiska livet kommer kunna återgå till det normala i takt med att färre nya fall av smittan påträffas, även om det inte är aktuellt att alla återgår till sina arbeten samtidigt utan snarare gör det i mindre grupper för att minska infektionsrisken.

Joseph Eisenberg som är professor i epidemiologi vid Michigans universitet manar till försiktighet och säger att det fortfarande är för tidigt att säga om virusepidemin ännu nått sin höjdpunkt.

– Även om antalet inrapporterade fall nått sin höjdpunkt så vet vi faktiskt inte vad som händer med de orapporterade fallen, förklarar han för tidningen.

Viruset har från Kina spritt sig till stora delar av världen, Sverige har än så länge bara ett bekräftat fall i Jönköping, men misstänkta fall har upptäckts i bland annat Blekinge.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.