Fler danska barn använder sömnmedel

publicerad 6 november 2024
- av Sofie Persson
Om barnet i övrigt är friskt rekommenderas livsstilsförändringar istället för läkemedel.

Barn och unga i Danmark tar allt oftare sömnmedel för att kunna somna, visar siffror från Sundhedsdatastyrelsen. Användandet av hormonet melatonin ökar, samtidigt som bruket av starkare läkemedel minskar.

Antalet personer under 18 år som använder någon form av sömnmedel har ökat med 14 procent mellan 2022 och 2023, uppger myndigheten. Enligt Poul Jørgen Jennum, professor och överläkare vid Dansk Center for Søvnsygdomme, finns det dock ingen anledning att tolka dessa siffror som att fler barn lider av sömnstörningar.

Vi har sett en ökning av användningen av sömnmedicin till barn och ungdomar under flera år, men det beror förmodligen inte på att fler unga än tidigare har sömnstörningar. Det finns förmodligen en större medvetenhet om sömnproblem hos barn och ungdomar och ett ökat tryck på barnläkarna att ge och rekommendera sömnmedicin, säger han till danska statskanalen DR.

Populärast är melatonin, ett hormon som produceras naturligt i kroppen och främst reglerar dygnsrytm och sömn, medan användningen av starkare sömnmedel som bensodiazepinliknande läkemedel och prometazin minskar, visar siffrorna.

Trots att Jennum inte tror att fler barn än tidigare faktiskt lider av sömnstörningar betonar han dock att ett antal studier påvisar detta, men att utskrivning av sömnmedel inte är lösningen.

Om ett barn har underliggande tillstånd som psykisk ohälsa kan situationen vara annorlunda, men om barnet i övrigt är friskt rekommenderar jag att man i stället ändrar ungdomens eller barnets livsstil.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!