Minskad risk för cancer hos fiskätande vegetarianer

publicerad 14 juni 2015

Att skippa köttet och istället äta en vegetarisk kost och fisk kan minska risken för att man ska drabbas av tjocktarmscancer.

Över 4 100 personer får varje år tjocktarmscancer i Sverige. Men enligt en studie som publicerades i Journal of American Medical Association, och som omfattade 78 000 personer under sju års tid, skulle antalet drabbade minska om de bara åt rätt kost.

I studien skriver forskarna att det finns ett samband mellan vegetarisk kost och att risken att drabbas av tjocktarmscancer minskar. Men vegetarianer som även äter fisk löper dock en ännu mindre risk att drabbas av tjocktarmscancer.

Forskarna kallar resultatet för ett viktigt steg i att kunna förebygga uppkomsten av tjocktarmscancer.


Fakta: Tjocktarmscancer

Tjocktarmscancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige.

Det är oftast äldre personer som får cancer i tjocktarmen, medan det är ovanligt att personer under 40 år insjuknar.

Orsaken till sjukdomen är oklar, men om det finns tjock- eller ändtarmscancer i släkten är risken större att man själv blir sjuk.

 

Källa: Vårdguiden




Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.