Ett äpple om dagen bra för hjärtat

publicerad 15 januari 2014

Det gamla talesättet ”Ett äpple om dagen håller doktorn borta” har visat sig stämma enligt en brittisk studie publicerad i tidskriften British medical journal, rapporterar EurekAlert.

I Storbritannien förs det en diskussion om en mer allmän förskriv­ning av statiner, det vill säga blodfettsänkande medicin, i förebyg­gande syfte mot hjärt-kärlsjukdomar. Enligt forskarnas beräkningar skulle en sådan utökad förskrivning av statiner gälla ytterligare 17,6 miljoner britter över 50 år, och det skulle minska antalet dödsfall med 9400 personer. Dock skulle bieffekterna från den breda statinbehandlingen leda till 1000 fall av muskelsjukdom samt 10 000 nya fall av diabetes.

Att rekommendera ett äpple om dagen till alla över 50 år, oavsett övrigt kaloriintag, skulle innebära 8500 färre dödsfall. De räknar då på att 70 procent av befolkningen faktiskt skulle följa rådet, det vill säga 22 miljoner personer.

Forskarna betonar att de som redan äter statiner inte ska ersätta dem med äpplen, men påpekar på att alla kunde må bättre av att äta mer frukt.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.