Etiopien toppar lista över världens värsta toalettbrist

publicerad 21 november 2018

Den internationella organisationen WaterAid sammanställer årligen en lista över den värsta toalettbristen i världen. Listan toppas återigen av Etiopien.

För tredje året i rad släpps listan inför FN:s internationella världstoalettdag, som infaller den 19 november. Det framgår att Etiopien har värst toalettbrist per capita och att Indien har störst antal människor utan tillgång till toalett.

Hela 93 procent av Etiopiens befolkning saknar tillgång till ordentlig toalett. Landet har dock haft framgång i sin kamp mot defekering i det fria, från nästan 80 procent år 2000 till 27 procent år 2015. Främst på grund av investeringar på enkla offentliga latriner.

I världen är över 1,1 miljarder kvinnor utan tillgång till ordentlig toalett, det vill säga var tredje kvinna i världen. Den kvinnliga toalettbristen resulterar ofta i trakasserier och även överfall. I Indien är 355 miljoner kvinnor och flickor utan toalett. Om dessa skulle ställa sig i kö skulle kön sträcka sig runt jorden mer än fyra varv.

* De tio länderna med värst toalettbrist ligger alla i subsahariska Afrika.

* I Djibouti är det vanligast med defekering i det fria.

* I Tchad, Madagaskar och Sydsudan saknar 90% tillgång till toalett.

* Defekering i det fria är ett gigantiskt globalt problem. Det resulterar i tillräckligt med avföring för att fylla sju badkar i sekunden.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.