Hälsa

Etiopien toppar lista över världens värsta toalettbrist

Den internationella organisationen WaterAid sammanställer årligen en lista över den värsta toalettbristen i världen. Listan toppas återigen av Etiopien.

För tredje året i rad släpps listan inför FN:s internationella världstoalettdag, som infaller den 19 november. Det framgår att Etiopien har värst toalettbrist per capita och att Indien har störst antal människor utan tillgång till toalett.

Annons:

Hela 93 procent av Etiopiens befolkning saknar tillgång till ordentlig toalett. Landet har dock haft framgång i sin kamp mot defekering i det fria, från nästan 80 procent år 2000 till 27 procent år 2015. Främst på grund av investeringar på enkla offentliga latriner.

I världen är över 1,1 miljarder kvinnor utan tillgång till ordentlig toalett, det vill säga var tredje kvinna i världen. Den kvinnliga toalettbristen resulterar ofta i trakasserier och även överfall. I Indien är 355 miljoner kvinnor och flickor utan toalett. Om dessa skulle ställa sig i kö skulle kön sträcka sig runt jorden mer än fyra varv.

* De tio länderna med värst toalettbrist ligger alla i subsahariska Afrika.

* I Djibouti är det vanligast med defekering i det fria.

* I Tchad, Madagaskar och Sydsudan saknar 90% tillgång till toalett.

* Defekering i det fria är ett gigantiskt globalt problem. Det resulterar i tillräckligt med avföring för att fylla sju badkar i sekunden.


Liknande artiklar


Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!