Epidemi med koppling till e-cigaretter förbryllar i USA

publicerad 10 september 2019
- av Markus Andersson

Åtminstone 450 personer i USA har drabbats av en mystisk sjukdom efter att ha rökt e-cigaretter. Minst fem personer ska också ha avlidit.

New York Times skriver att de 450 sjukdomsfallen kopplade till rökning av e-cigaretter är spridda över 33 delstater. Trots fem bekräftade dödsfall vet amerikanska hälsomyndigheter inte vad som ligger bakom den snabba ökningen. På sin hemsida varnar myndigheten CDC, med ansvar för hälsa och smittskydd, nu allmänheten för att använda e-cigaretterna.

Det pågår helt klart en epidemi som måste bemötas omedelbart”, skriver läkaren David C Christiani i en artikel i The New England Journal of Medicine.

Det första fallet påträffades i Illinois i april och CDC arbetar nu intensivt med att utreda vilka substanser i e-cigaretterna som kan ligga bakom dödsfallen och epidemin.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.