En miljon coronasmittade på fem dagar

publicerad 9 juli 2020
- av Isac Boman
En miljon har smittats på mindre än en vecka.

På fem dagar har antalet bekräftat coronasmittade ökat med en miljon människor och totalt har nu över tolv miljoner smittats av viruset. De flesta har dock rapporterats friska och i Sverige syns också en minskad dödlighet inom intensivvården.

Det är John Hopkins University som står för sammanställningen av världens inrapporterade coronasiffror. Mer än hälften av de bekräftat smittade har rapporterats som friska, men förmodligen handlar det om betydligt fler friska smittade än så eftersom många länder inte för protokoll över dylikt.

Noterbart är att USA ligger värst till. Av de 12 miljoner fallen så återfinns 3,1 miljoner i USA och bara under onsdagen inrapporterades 59 000 nya fall.


Annonser:


Global News skriver också att 550 000 människor ska ha dött av viruset och att flera länder som tidigare stängt ner sina samhällen och sedan öppnat upp nu återigen känner sig nödgade att stänga ner eller införa omfattande restriktioner.

Melbourne i Australien är ett sådant exempel där befolkningen har försatts i en sex veckor lång hemkarantän efter att smittspridningen ökat. I Spanien sitter en kvarts miljon människor i karantän i regionerna Katalonien och Galicien och folk förbjuds från att åka in och ut ur regionerna. Även Japan har sett en ökning av smittspridningen.

Allt är dock inte nattsvart. I Sverige har en kraftigt minskad dödlighet för coronasmittade inom intensivvården noterats. Från att 34 procent av de som lades in på IVA i mars avled inom 30 dagar så har motsvarande siffra för maj sjunkit till bara 4 procent. Det beror dels på färre äldre patienter, men också på att sjukvården blivit bättre på att hantera fallen som kommer in.

– Vi har med tiden lärt oss mer kring när och hur man ska använda respiratorbehandling. Att vi ska ge högre doser blodförtunnande medicin eftersom det finns risk för blodproppsbildning. Och att användande av kortison verkar kunna ha positiva effekter
, säger Björn Persson, verksamhetschef för intensivvården på Karolinska till SVT.

En annan förklaring som getts av italienska läkare är att vissa strängar av coronaviruset helt enkelt har försvagats naturligt och att färre därför dör.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.