En burk läsk om dagen ökar risken för hjärtdöd

publicerad 4 februari 2014

Den som dricker en burk med läsk om dagen ökar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar med en tredjedel. Det visar en ny amerikansk studie.

Boven i dramat är enligt studien, som utförts av det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC, sockret. Särskilt socker som är tillsatt och inte är naturligt.

”Den nya paradigmen ser överkonsumtion av socker som en oberoende riskfaktor för hjärt- och kärsjukdomar, liksom många andra kroniska sjukdomar som diabetes och demens”, står det i studien som publicerades i JAMA Internal Medicine.

I studien har forskarna följt drygt 10 000 personer i över 14 år. Det betyder att studien är den största som gjorts i sitt slag någonsin.

Det framgår att sju av tio personer i USA får i sig mer än en tiondel av sin energi från socker – vilket är tillräckligt för att öka risken att drabbas av hjärtsjukdomar drastiskt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.