Elöverkänsligas krav: Följ Europarådets strålningsresolution

publicerad 5 maj 2020
- av Isac Boman
Elöverkänsligas forums ordförande Mattias Hultgren utanför riksdagshuset i Stockholm.

Elöverkänsligas forum vill få Sverige att följa Europarådets resolution om att minska den elektromagnetiska strålningen och uppmärksamma befolkningen på riskerna med denna. För det syftet inledde man nyligen kampanjen ”Mobilstrejk för miljön” utanför Riksdagen och Strålsäkerhetsmyndigheten.

Med plakat ställde man sig i en protest utanför Riksdagen och Strålsäkerhetsmyndigheten och samtalade med förbipasserande om hälsoriskerna med mobiltelefoni och vad som kan göras för att undvika dessa. Man ämnar fortsätta med kampanjen tills Sverige lever upp till samtliga punkter i Europarådets resolution 1815.

I korthet kräver resolutionen att medlemsländerna ska minska den elektromagnetiska strålningen, tillämpa en allmän försiktighetsprincip, ompröva dagens höga gränsvärden, satsa på oberoende forskning och informationskampanjer om ämnet. Den fastslår också att lokalinvånare ska ha inflytande över utplacering av mobilmaster och att särskilda åtgärder ska vidtas för att skydda elöverkänsliga från strålning.

På sin hemsida skriver Elöverkänsligas forum att man också passade på att diskutera riskerna med elektromagnetisk strålning med medarbetare vid Strålsäkerhetsmyndigheten och att man även upplyste dessa om myndighetens nonchalans inför resolutionen. Resolutionen går att läsa i sin helhet här.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.