MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 30 maj 2025

fredag 30 maj 2025


Det händer med kroppen när du tillgodoser sötsuget

Nya Dagbladets Sofie Persson har listat vad det vita sockret gör med oss som inte bara gömmer sig i godis utan också i allt fler livsmedel.

publicerad 9 januari 2019
– av Sofie Persson

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Över 50 % av Sveriges befolkning har övervikt eller fetma, enligt Folkhälsomyndigheten. Bland barn ligger det på ca 22-25 % visar en studie från WHO. Detta är ett ökande hälsoproblem där fler av oss spenderar mer tid stillasittande framför våra skärmar än att göra det våra kroppar är gjorda för – Att röra sig. Vad vi äter spelar också stor roll i detta och många forskare menar att sockret är en stor bov.

Vi alla vet att för mycket socker inte är bra för oss, men ändå äter vi massvis med godis och dricker läsk. Att vi gör det beror på att när vi äter socker så utsöndras lyckohormonerna endorfin och dopamin. Såklart att det gör det svårare att låta bli. Sedan är det också så att socker inte bara finns i godis och läsk, det gömmer sig även i vanliga livsmedel som juice, dressing och fruktyoghurt. Så även om du låter bli chokladen är det svårt att hålla sig undan från socker helt och hållet. Men förutom lyckohormonerna, hur reagerar kroppen? Land.se har listat vad som händer i kroppen när du äter socker.

Hjärnan trubbas av

Det finns ingen vetenskaplig term som heter ”sockerberoende”, men många idag kallar sig det. Du mår bra av att äta sockret men ju mer socker du äter desto mer kommer du behöva inta för att få samma stimulans. Belöningssystemet blir, som med andra droger, avtrubbad och vill hela tiden ha mer.

Socker kan leda till sjukdomar

Socker kan ligga bakom bukfetma och typ 2-diabetes. Studier visar att det finns ett samband mellan blodsockertoppar och utveckling typ 2-diabetes. Det som händer är att bukspottkörteln, som producerar insulin, tröttas ut vid för mycket sockertoppar och det kan utveckla sjukdomen. Studier visar också att hög sockerkonsumtion kan ge cancer i bukspottkörteln. Det kan också leda till metabolt syndrom, vilket är ett samlingsnamn för riskfaktorer som kan leda till b.la. hjärt-kärlsjukdomar.

Socker kan göra dig deprimerad

Det finns många undersökningar som visar att du kan bli deprimerad av att äta för mycket socker. Ångest och stress ökar, vissa forskare tror även att det kan orsaka tvångstankar.

Det kan ge dig näringsbrist

Socker innehåller inte några näringsämnen och därför ger den s.k. falsk mättnad. Socker kan också minska upptaget av näringsämnen och påverka proteinets struktur vilket gör att upptaget av protein också försämras. Det kan också sänka upptaget av kalcium och magnesium.

Det gör dig irriterad

Sockerintaget gör att blodsockernivån åker berg-och-dalbana och det är inte så bra för humöret. Du blir trött och får lätt humörsvängningar, vilket också gör att du vill ha mer socker.

Det skadar dina tänder

Historierna om tandtroll är inte helt falska, socker är inte alls bra för dina tänder. För att när du äter socker reagerar bakterierna att bilda skadliga syror som fräter på tänderna och detta leder till hål i tänderna.

Att äta lördagsgodis eller ta en chokladbit då och då är inte särskilt farligt. Faktum är att vi behöver unna oss ibland, men det är när det blir en dålig vana som det kan bli skadligt för vår hälsa. Vi äter mer och mer socker, vi svenskar äter ca 40 kg var per år. Enligt Livsmedelsverket bör mindre än 10 % av energin komma fram tillsatt socker, eftersom vi annars inte får plats med näringsrik mat som vår kropp behöver. Vi behöver börja äta socker med måtta och inte varje dag.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Allt fler finländare medicinerar mot fetma

publicerad 27 maj 2025
– av Redaktionen
Försäljningen av fetmamedicin har på några få år skjutit i höjden i Finland.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Användningen av fetmamedicin ökade markant i Finland under det gångna året – betydligt fler finländare behandlades för fetma jämfört med 2023. Samtidigt råder det delade meningar om hur effektiv behandlingen är.

Totalt använde 75 000 finländare läkemedel för viktminskning eller behandling av fetma under 2024. Det är en ökning på 20 procent jämfört med 2023, enligt Folkpensionsanstalten (FPA). På fem år har antalet användare ökat mer än elvafaldigt.

Semaglutid, som säljs under exempelvis varumärken som Ozempic och Wegovy, är mest populär. För den typen av läkemedel, som från början är utformat som läkemedel för behandling av typ 2 diabetes, får man ingen läkemedelsersättning om medicinen används mot enbart fetma. Det innebär att finländarna måste stå för notan själva, vilket kan bli över 3000 kronor varje månad.

Det är också oklart hur effektiv denna typ av viktminskningsmedicin egentligen är, men Pia Pajunen, sakkunnigläkare på FPA, menar att det inte är en snabb lösning för att gå ner i vikt.

Om man slutar använda fetmaläkemedlet, börjar vikten ofta stiga snabbt på nytt. Det är viktigt att läkare och användare är medvetna om att forskningen visar att de här läkemedlen i allmänhet ska användas under en lång tid, säger hon i ett pressmeddelande.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Bra kondition kan förebygga demens

uppdaterad Igår 7:29 publicerad 27 maj 2025
– av Redaktionen

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Personer i riskzonen för demens kan minska risken genom att förbättra sin kondition, enligt en studie från Karolinska Institutet. Studien visar att risken kan reduceras med upp till 35 procent.

I studien, publicerad i British Journal of Sports Medicine, använde forskare data från 61 214 demensfria personer, hämtade från databasen UK Biobank. Deltagarna, som var mellan 39 och 70 år gamla, följdes under en period på 12 år.

Vid inskrivningen genomförde deltagarna ett sex minuter långt cykeltest för att mäta konditionen, och neurologiska tester gjordes för att uppskatta deras kognitiva funktion. Forskarna undersökte också genetisk benägenhet för demens.

Under den 12-åriga uppföljningsperioden diagnostiserades totalt 553 personer med demens, vilket motsvarar 0,9 procent.

Resultaten visar att bättre kondition är kopplad till minskad demensrisk och förbättrad kognitiv funktion. Enligt Weili Xu, professor i geriatrisk epidemiologi vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, kan god kondition minska risken för alla former av demens med upp till 35 procent.

Våra fynd tyder på att bibehållen god kondition kan vara en strategi för att förebygga demens, även bland personer med hög genetisk benägenhet, säger hon i ett pressmeddelande.

Forskarna betonar samtidigt att det rör sig om en så kallad observationsstudie, och därför går det inte att fastställa orsak och verkan. Antalet demensfall kan också ha underskattats, tillägger man, eftersom deltagarna i UK Biobank generellt är friskare än den allmänna befolkningen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Quercetin – Naturligt stöd vid säsongsrelaterade besvär

Annonssamarbete med Swebbtv

publicerad 21 maj 2025

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Många upplever att kroppen reagerar starkare under vissa tider på året – särskilt våren och sommaren då pollen, damm och väderomslag påverkar luftvägarna. Trötthet, snuva, svullnad eller irritation är inte ovanligt, och kan påverka både energi och fokus i vardagen.

Quercetin är en växtbaserad flavonoid som traditionellt använts som stöd vid säsongsrelaterade besvär. Swebbtvs tillskott innehåller ren quercetin – ett naturligt alternativ för dig som vill hjälpa kroppen hantera yttre påverkan på ett skonsamt sätt.

Vad Quercetin bidrar till:

  • Stöd vid allergiska reaktioner och korsreaktioner
  • Minskat tryck i bihålor och näsa
  • Slemförtunnande och lindrande effekt vid pollenbesvär

När kroppen behöver förstärkning utifrån

För vissa räcker det inte med att stänga fönstret eller byta kläder efter en promenad. Kroppen behöver stöd inifrån för att hantera en överaktiv reaktion på yttre ämnen. Quercetin är särskilt användbart vid pollenbesvär, men används också av personer som upplever tryck över bihålor, trötthet och återkommande irritation i luftvägarna.

Tips som kan förstärka effekten:

  • Skölj näsan med koksalt morgon och kväll
  • Tvätta håret innan läggdags under pollensäsong
  • Undvik mjölkprodukter under känsliga perioder
  • Lägg till grönt te, ingefära och gurkmeja i kosten

Ett naturligt tillskott som inte tröttar ut

Till skillnad från många receptfria alternativ som orsakar dåsighet, är quercetin inte tröttande. Det fungerar snarare som ett stillsamt stöd som du bygger upp över tid. För bästa effekt kan det tas regelbundet i perioder då kroppen är extra känslig – gärna tillsammans med C-vitamin eller nässla.

Vill du stödja kroppen naturligt under pollensäsongen?
Beställ Quercetin från Swebbtv här

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ultraprocessad mat kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom

publicerad 20 maj 2025
– av Sofie Persson

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ultraprocessad mat och sockersötade drycker kopplas till en särskilt ökad risk för förtida död i hjärt-kärlsjukdom, enligt en studie från Lunds universitet.

Ultraprocessad mat är livsmedel som har genomgått omfattande bearbetning och innehåller en stor andel tillsatta kemikalier jämfört med ”vanlig” processad mat. Denna typ av mat är ofta billig, marknadsförs intensivt och har blivit en allt större del av kosten i västvärlden de senaste åren.

I studien, som publicerats i Clinical Nutrition, har forskare följt 27 670 deltagare från Malmö Kost Cancer-studien under 23 års tid, med anslag från Hjärt-Lungfonden.

Resultaten visar att ett högt intag av hårt processade livsmedel och sockersötade drycker är kopplat till ökad risk för förtida död, död i hjärt-kärlsjukdom och död i luftvägssjukdom. Man ser en förhöjd risk för kvinnor.

Ultraprocessade livsmedel är ofta rika på salt, fett och tillsatt socker, men ofta fattiga på fibrer, vitaminer och näringsämnen. Att begränsa intaget kan minska risken för förtida död, säger Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet och ansvarig forskare för studien, i ett pressmeddelande.

Ultraprocessad mat skiljer sig markant från vad människor ätit under tusentals år, men de långsiktiga effekterna på hälsan har ännu inte studerats på djupet. Kopplingar mellan denna typ av livsmedel har dock tidigare gjorts till depression och typ 2-diabetes. Samtidigt pekar forskarna mot att det behövs mer studier kring ämnet.

Nu behövs mer forskning för att bättre förstå hur ultraprocessad mat påverkar kroppen. I framtida studier kommer vi att kunna analysera nutidens kostdata i Sveriges befolkning och lära oss mer om sambandet med hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.