Annons:

D-vitamin förbättrar immunsvaret mot TBC

Publicerad april 22, 2023 – av Sofie Persson
Sjukdomen orsakas vanligen av bakterien Mycobacterium tuberculosis.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

210 950 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.

Nedräknare
0 Dagar
0 Timmar
0 Minuter

I en ny studie vid Köpenhamns universitet har forskare hittat indikationer på att D-vitamin kan hjälpa kroppens immunförsvar vid tuberkulos (TBC).

Det kan vara en bra idé att ge D-vitamin till personer som är mycket exponerade för infektion med tuberkulos, säger forskaren Martin Kongsbak-Wismann.

TBC är en infektionssjukdom som framför allt drabbar lungorna, men som också kan drabba andra delar av kroppen. Årligen insjuknar omkring 10 miljoner människor i sjukdomen och dödar cirka 1,5 miljoner. I Sverige försvann TBC nästintill helt under slutet av 1900-talet, men har delvis kommit tillbaka i samband med den ökade invandringen, där de flesta som insjuknar i Sverige kommer från länder där TBC fortfarande är vanligt förekommande.

Nu har forskare kunnat visa att D-vitamin kan spela en stor roll i bekämpandet av bakterien som orsakar sjukdomen. Studien, som publicerats i Frontiers in Immunology, gjordes möjlig av en patient som föddes med en ovanlig mutation som gör att hon inte kan ta upp D-vitamin.

Vi har jämfört celler från den kvinnliga patienten med celler från patienter som kan ta upp vitamin D, och detta visade en skillnad mellan de två, förklarar professorn Martin Kongsbak-Wismann vid LEO Foundation Skin Immunology Research Center vid Köpenhamns universitet.

Skillnaden var att det var lättare för de patienter som kunde ta upp D-vitamin att bekämpa TBC än för kvinnan som inte kunde absorbera vitaminet.

Det är lättare för immuncellerna hos patienter som kan absorbera D-vitamin att bekämpa tuberkulos. Hos den kvinnliga patienten gör vitamin D ingenting, hennes kropp reagerar helt enkelt inte på det, säger Kongsbak-Wismann.

TBC kan behandlas med antibiotika och det finns även vaccin i förebyggande syfte. Tidigare behandlade man dock ofta sjukdomen med att patienterna fick vara ute i friska luften, och då särskilt i solen, vilket gör att forskare antagit att D-vitamin kan spela en betydande roll. Exempelvis har man också tidigare kommit fram till att utslag som orsakas av hudtuberkulos (Lupus vulgaris) kunde botas med ultravioletta strålar, något som danske Niels Ryberg Finsen mottog Nobelpris för 1903. Idag används dock inte ljusbehandlingar längre, utan medicin.

Studien är dock den första som visar att D-vitamin faktiskt kan förbättra immunförsvarets specifika förmåga att bekämpa TBC. Kongsbak-Wismann hoppas att fynden ska generera mer uppmärksamhet kring det faktum att D-vitamin kan hjälpa vid behandling av TBC.

Det kan vara en bra idé att ge D-vitamin till personer som är mycket exponerade för infektion med tuberkulos, till exempel befolkningen i specifika afrikanska länder. Även om vi fortfarande inte vet hur olika nivåer av D-vitamin påverkar infektionsrisken och sjukdomens svårighetsgrad, skulle det åtminstone inte orsaka några negativa biverkningar, menar professorn.

Han påpekar dock att även om man tar tillskott av vitamin D kan man drabbas av sjukdomen, men att man kan se det så att vitaminet hjälper kroppens immunförsvar.

Det är ingen mirakelmedicin, men det kan hjälpa, menar han.

TBC orsakas vanligen av tuberkelbakterien Mycobacterium tuberculosis och enligt WHO är en fjärdedel av världens befolkning bärare av tuberkulossmitta. Symptom kan vara bland annat hosta med blodigt slem, feber, nattlig svettning och viktförlust.

Även om åtskilliga är bärare av sjukdomen, är det ofta inte en aktiv smitta. Omkring 90 procent av smittofallen får en asymptomatisk latent infektion. När den inte är aktiv smittar den inte, men vid aktiva fall kan den spridas lätt i luften via exempelvis hostningar. Sjukdomen kan också spridas mellan djur och människa. Vid aktiva fall, det vill säga omkring 10 procent av fallen, är sjukdomen 50 procent dödlig om den inte behandlas.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Annons:

Studie: Människor lever längre men fler dör unga

Publicerad november 28, 2025 – av Redaktionen

Den globala dödligheten minskar, men inte bland alla. Nu varnar forskare att världen står inför en växande kris – nämligen ett ökat antal dödsfall hos ungdomar och unga vuxna.

Idag lever människor i snitt 20 år längre än på 1950-talet, och den åldersstandardiserade dödligheten är 67 procent lägre – enligt den årliga Global Burden of Disease-studien som har analyserat data från 204 länder och territorier mellan 1990 och 2023.

I studien, som publicerats i The Lancet, har tusentals forskare analyserat data och tagit fram uppskattningar för 375 sjukdomar och skador samt 88 riskfaktorer efter ålder och kön – globalt, regionalt och nationellt för alla länder.

Den visar att hälften av världens sjukdomar är möjliga att förebygga och att de drivs av olika risker som högt blodtryck, luftföroreningar, rökning och fetma.

Icke-smittsamma sjukdomar som exempelvis hjärtsjukdomar, stroke och diabetes står för nästan två tredjedelar av världens totala dödlighet samt sjuklighet.

Självmord och droger bland unga

Trots att den globala åldersstandardiserade dödligheten har minskat, larmar forskarna om en oroande trend: dödligheten bland unga vuxna ökar i flera delar av världen.

Bland ungdomar och unga vuxna registrerades den största ökningen av dödsfall bland personer i åldern 20 till 39 år i höginkomstländerna i Nordamerika mellan 2011 och 2023, där självmord, droger och alkohol stod för huvudorsakerna.

Under samma period ökade även dödsfallen i åldersgruppen 5–19 år i Östeuropa, höginkomstländerna i Nordamerika och Karibien.

Bevisen i studien är en väckarklocka som uppmanar regeringar och hälsovårdsledare att agera snabbt och strategiskt på de oroande trender som omformar folkhälsobehoven, säger Christopher Murray, chef för Institute for Health Metrics and Evaluation vid University of Washington.

Även i Afrika söder om Sahara avlider alltfler unga, men där är det i stället infektionssjukdomar och olyckor som skördar unga liv.

Psykisk ohälsa ökar

Vidare fortsätter även den psykiska ohälsan att öka globalt – där ångestsyndrom har ökat med 63 procent och depression med 26 procent sedan 1990.

Geografiska skillnader är fortfarande påtagliga. Medellivslängden varierar från 83 år i höginkomstländer till 62 år i Afrika söder om Sahara. Idag är den globala medellivslängden 76 år för kvinnor och 71,5 år för män.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Tre av tio norska ungdomar har haft vanföreställningar eller hallucinationer

Publicerad november 27, 2025 – av Redaktionen

En ny norsk studie visar att en överraskande stor andel ungdomar har upplevt milda psykotiska symtom. Forskare betonar att upplevelserna för de flesta är övergående, men kan signalera en underliggande psykisk sårbarhet.

Nästan 30 procent av norska ungdomar uppger att de någon gång har upplevt milda hallucinationer eller vanföreställningar. Det visar en ny stor studie, som publicerats i Journal of Child Psychology and Psychiatry, som omfattar nästan 50 000 personer.

Det är en överraskande stor andel ungdomar, säger forskaren Viktoria Birkenæs, som är en av dem bakom undersökningen, till norska statskanalen NRK.

Studien bygger på enkätsvar från den norska undersökningen om mödrar, fäder och barn – en av världens största hälsostudier.

Materialet är jämnt fördelat mellan barn och deras föräldrar, vilket gör det möjligt att jämföra generationer.

Vanligt att känna sig förföljd

Det vanligaste är paranoida vanföreställningar, som att känna sig förföljd eller övervakad. Hallucinationer, det vill säga att höra eller se saker som inte finns, är betydligt mer ovanliga enligt forskargruppen.

Upplevelserna varierar kraftigt i både intensitet och karaktär. För vissa handlar det om kortvariga symtom som inte påverkar vardagen nämnvärt, medan andra upplever obehagliga episoder som i hög grad stör hur de fungerar.

Vissa människor upplever kortvariga, övergående symtom som inte stör dem, medan andra har obehagliga upplevelser som i hög grad påverkar deras vardag, förklarar Birkenæs.

Sömnbrist påverkar

För de flesta inträffar dessa upplevelser under perioder av hög stress, starka känslor, sömnbrist eller vid substansanvändning.

När symtomen blir så starka att de påverkar vardagen, kan de övergå till allvarliga kliniska diagnoser. Studien upptäckte inga märkbara skillnader mellan könen.

Även om de allra flesta som rapporterar sådana upplevelser inte utvecklar psykiska störningar kan psykotiska symtom i tidig ålder vara ett tecken på underliggande psykisk sårbarhet, enligt Birkenæs.

Det kan också tyda på att vissa människor är mer känsliga för påverkan från sin omgivning, vilket kan kräva tidiga insatser, säger hon.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Det är aldrig för sent – äldre kan återfå hälsan

Publicerad november 21, 2025 – av Redaktionen

Äldre personer kan återfå full hälsa och livskvalitet även efter allvarliga hälsoproblem, visar en ny studie. Nästan var fjärde person över 60 år med dåligt välbefinnande hade återhämtat sig helt efter tre år.

I studien granskade forskare från University of Toronto data från Canadian Longitudinal Study on Aging (CLSA), som är en långtidsstudie som samlar in data om åldrande i Kanada. Först granskade man personer som hade nedsatt hälsa och livskvalitet samt var 60 år eller äldre under åren 2011–2015.

Sedan följde man upp dessa deltagare tre år senare, under åren 2015–2018, för att se hur deras hälsa hade förändrats och framför allt om den hade förbättrats. Totalt deltog 8 332 personer i studien.

Deltagarnas välmående mättes genom frånvaro av allvarliga fysiska, kognitiva eller emotionella problem samt hög självrapporterad fysisk och mental hälsa, lycka och livstillfredsställelse. Vidare granskade man också om deltagarna hade en hälsosam kroppsvikt, regelbunden fysisk aktivitet, god sömn, undvek rökning och om de deltog i sociala aktiviteter.

Resultaten, som publicerats i PLOS One, visar att nästan en av fyra personer över 60 år som rapporterade dåligt välbefinnande i början av studien hade återfått optimal hälsa och livskvalitet efter tre år. De som redan i början hade starkt psykologiskt och emotionellt välbefinnande var över fem gånger mer benägna att återfå optimal hälsa.

Det är otroligt uppmuntrande att se att många äldre vuxna, med rätt stöd och livsstil, kan återfå full hälsa, lycka och självständighet – även efter allvarliga hälsoproblem, säger försteförfattaren Mabel Ho till Medicalxpress.

Ofta handlar studier kring äldre personer om hälsoförsämringar och funktionsnedsättningar, men den här studien gör istället tvärtom – den visar att det är möjligt för äldre att återfå en god hälsa och att det heller inte är något ovanligt.

Vi vill att denna studie ska omforma samhällets syn på åldrande. Med rätt miljö, resurser och stöd överlever äldre vuxna inte bara efter att ha kämpat med hälso- eller välbefinnandeproblem – de blomstrar, säger Ho.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Forskare: Företag driver sjukdomspandemi med ultraprocessad mat

Publicerad november 20, 2025 – av Redaktionen

De globala livsmedelsföretagen står bakom den ökade konsumtionen av ultraprocessad mat och bidrar därmed också till den ”pandemi av kroniska sjukdomar” skriver över 40 forskare i en ny analys. Vidare bekräftar man tidigare forskning där denna typ av mat ökar risken för en rad hälsoproblematik och sjukdomar.

Analysen består av tre vetenskapliga artiklar, som är publicerade i The Lancet, och granskar 104 långsiktiga observationsstudier kring ultraprocessad mat. Resultaten, som granskats av 43 av världens ledande experter inom kost och hälsa, visar att ultraprocessade livsmedel starkt kan kopplas till skador på viktiga organ, samt att risken för vissa sjukdomar ökar markant.

Bevisen tyder starkt på att människor inte är biologiskt anpassade för att konsumera dem, säger Carlos Monteiro, professor i folkhälsonäring vid universitetet i São Paulo, som är en av forskarna bakom analysen till The Guardian.

Industriell "mat"

Monteiro, som myntat begreppet "ultraprocessad mat" har länge forskat kring olika typer av bearbetad mat och det är även han tillsammans med sina kollegor som tagit fram det så kallade NOVA-systemet, där man klassificerar livsmedel utifrån hur mycket de bearbetats – från grupp 1 som inte bearbetats något, till grupp 4 som är den mest processade maten, det vill säga ultraprocessad mat.

Ultraprocessad mat är i korthet mat som tillverkats industriellt, ofta med hjälp av artificiella smakämnen, emulgeringsmedel och färgämnen – livsmedel som inte längre kan betraktas som naturliga. Det kan vara allt från läsk, såser och flingor till färdigmat.

Ökar risken att dö i förtid

En stor del tidigare studier har konstaterat att denna typ av livsmedel kommer med hälsoproblem, något som nu också forskarna konstaterar. Bland annat är risken att drabbas av typ 2-diabetes och depression mer än 20 procent högre för personer som är högkonsumenter av ultraprocessad mat jämfört med dem som äter minst. Risken att dö i förtid ökar med 18 procent.

Vidare kopplas en kost med högt innehåll av ultraprocessad mat till överätande, dålig näringskvalitet och högre exponering för skadliga kemikalier och tillsatser.

Den ökande konsumtionen av ultrabearbetade livsmedel omformar kosten över hela världen och tränger undan färska och minimalt bearbetade livsmedel och måltider, säger Monteiro.

Företag sätter vinst framför hälsa

Ultraprocessad mat har ökat markant i konsumtion i många länder, som exempelvis Sverige. I USA och Storbritannien består mer än hälften av den genomsnittliga kosten av ultraprocessad mat. Forskarna betonar att det är globala livsmedelsföretag som driver på ökningen av konsumtion av dessa livsmedel och därmed också till den ”pandemi av kroniska sjukdomar” som är kopplad till kosten, inte individuella val – där livsmedelsföretagen sätter vinst framför allt annat.

Även om vissa åtgärder har tagits i vissa länder kräver forskarna en mer generellt strängare lagstiftning, där det ska framgå tydligt på framsidan av en förpackning om det är ultraprocessad mat samt även restriktioner kring marknadsföring.

Denna förändring i vad människor äter drivs av mäktiga globala företag som genererar enorma vinster genom att prioritera ultrabearbetade produkter, med stöd av omfattande marknadsföring och politisk lobbying för att stoppa effektiva folkhälsopolitiska åtgärder som främjar hälsosam kost, säger Monteiro.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.