C-vitamin effektivt mot cancer

publicerad 22 januari 2016

C-vitamin, som finns i livsmedel som apelsiner, broccoli, paprika och papaya, har en rad positiva hälsoeffekter – från immunskydd till att förebygga mot hjärt- och ögonsjukdomar, rynkor med mera. Nu visar ny forskning att C-vitamin kan också hjälpa till i kampen mot cancer, särskilt tjocktarmscancer.

C-vitamin har visat sig kunna döda tumörceller med en vanlig mutation som orsakar cancer, och i studier på möss kunna bromsa tillväxten av tumörer med mutationen. Detta enligt en rapport som publicerats i Science.

Om effekten håller i sig hos människor, kan det innebära en möjlighet att skapa botemedel mot flera sorters tumörer som har saknat effektiva mediciner.

Doserna av C-vitamin som användes i försöket motsvarade 300 apelsiner om dagen för en människa, skriver Science. De koncentrationer av C-vitamin som man finner på hälsokostbutiker kan dock innehålla tiotals gånger starkare doser än tillskotten man finner på apotek varför dessa är att föredra om man vill uppnå intag av höga nivåer C-vitamin, utöver frukt och grönsaker.

Tjocktarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen hos män och kvinnor i Sverige, efter bröstcancer och prostatacancer. I Sverige diagnostiseras cirka 6000 personer årligen.

 

Länk till studien.




Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.